Премиерът на Япония получил подкрепа от G7 за Олимпиадата

dsport.bg

Японският премиер Шиндзо Абе обяви, че групата на седемте водещи икономики в света G7 подкрепя пълното провеждане на Олимпиадата, но избегна въпроса за евентуално отлагане на Игрите заради пандемията от коронавирус.

Абе добави, че е казал на другите лидери на G7 по време на видеоконференцията: "Правим всичко по нашите сили, за да се подготвим за Олимпийските игри и искаме да ги проведем в тяхната цялост. Това ще бъде доказателство, че човечеството може да победи новия коронавирус".

Лидерите на водещите икономики са подкрепили идеята по време на видеоконференцията снощи, която няма прецедент в историята. Вирусът засегна близо 180 хиляди души и взе 7 хиляди живота до момента.

Абе коментира ситуацията, след като шефът на Френския олимпийски комитет Денис Маселия заяви, че Олимпиадата няма да може да започне на 24 юли, както е планирана, ако пандемията от коронавируса не е стигнала връхната си точка до края на май.

"Усещането ми е, че ако все още сме в криза в края на май, не виждам как Олимпийските игри ще започнат навреме. Ако сме минали връхната точка и ситуацията се подобрява, ще изникнат въпроси около това кой се класира, но ще намерим възможно най-приемливото решение", заяви Маселия.

Международният олимпийски комитет, който засега подкрепя намерението на Япония Олимпиадата да се проведе по план, ще проведат разговори с международните спортни федерации днес и с националните олимийски комитети утре.

Някои жители на Токио пък вече изразиха притеснения от възможността голям брой хора да пристигнат в страната, за да гледат Олимпиадата. "Ако трябва да бъда честен, дори Япония да се справи с кризата, ние не бихме искали да приемаме посетители от целия свят. Мисля, че е по-добре да провеждаме Игрите. Не може да жертваме живота на хората заради Олимпиадата", сподели Коки Миура, служител в интернет компания, пред АФП.

Мнението на японците все повече отива към нежелание Олимпиадата да се състои на планираните дати. Проучване на националната телевизия NHK, направено между 6 и 9 март, показва, че 45% от анкетираните са против, а 40% са застанали зад идеята Олимпийските игри да се проведат тогава.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още