Пресаташето на БФС: Не УЕФА, а БФС ще реши за мача България - Унгария

Запрянов заяви още, че в момента се сформира експертна група, която ще работи върху различните варианти за доиграване и актуализиране на програмата на първенството.

Инес Павлова Инес Павлова

Медийният директор на БФС Христо Запрянов даде специално интервю за Дарик радио и dsport.bg във връзка с решението на футболната ни централа за преустановяване на футболните срещи в страната до 13 април. Той заяви, че в момента се сформира експертна група, която ще работи върху различните варианти за доиграване и актуализиране на програмата на първенството. Запрянов каза още, че решението за провеждането на предстоящия мач бараж за класиране на ЕВРО 2020 между България и Унгария, ще се реши не от УЕФА, а от БФС, който ще се съобрази с решението от държавните власти.

"С оглед на приетото извънредно положение от Народното събрание, Българският футболен съюз се съобразява с него, тъй като ние сме в постоянен контакт с държавните власти, с Министерството на здравеопазването, с кризистния щаб, с Министерството на спорта. Предвид мерките, които бяха гласувани днес, първенството се преустановява в рамките на този срок, т.е. до 13 април"

"Важно уточнение е, че в момента се сформира експертна група, която ще работи върху различните варианти за доиграване и актуализиране на програмата на първенството. Внасям уточнение, че всичко в крайна сметка зависи от УЕФА и евентуалните промени в международния календар, които ще бъдат обсъждани във вторник. Вече е ясно, че ще има конференция с участието на представители на всички страни членки и на нея ще се решат много важни въпроси, които касаят и международните турнири, и европейското първенство", каза още Запрянов.

"Ако приемем, че ситуацията се нормализира и на 13 април вече може да дадем нов старт на футбола в държавата, тогава отново зависи от международния календар – до кога ще се доиграва първенството, как ще се доиграва, какъв е принципът и т.н. В момента има експертна група, която се заминава и своевременно ще следи процесите и ще мисли различни варианти".

"Имаме предвид дори и старта на трансферния период, но отново казвам, заради обстоятелствата, всичко това подлежи на промяна от страна на ФИФА и УЕФА. Още веднъж да кажа – препоръчваме на абсолютно всички клубове при решение да продължат тренировъчния си процес, да взимат всички необходими мерки, които са препоръчани от Министерството на здравеопазването и кризистния щаб".

"Към момента (за мача България – Унгария) това е казус, който не само България има. Доста други страни също обявиха извънредно положение и взеха доста сериозни мерки. Що се отнася до мача срещу Унгария, това не е решение на УЕФА, а на БФС, което зависи от решението на държавните власти. Всичко това ще бъде решено във вторник, когато ще бъдат представени всички казуси на 55-те страни членки. Към момента Българският футболен съюз работи по организацията на мача с Унгария като мач без присъствие на зрители и журналисти, т.е. мач при закрити врата. Правя уточнението, че във вторник всичко това може да се промени", заяви още той.

"Не е обсъждан вариант мачът да се проведе в друга държава. Това ще бъде решено на конферентния разговор с президента на УЕФА и останалите страни членки. Към момента ситуацията е такава – България – Унгария би трябвало да се играе при закрити врата, но във вторник ситуацията може и да се промени. Решението, което беше днес касае професионалния ни футбол, а именно Първа и Втора лига".

"Няма как БФС да забрани на професионалните футболни клубове да продължат тренировъчния си процес, но апелира към тях да спазват всички разпоредби и препоръки на Миситерството на здравеопазването и оперативния щаб", завърши пресаташето на БФС.

Цялото изявление на Христо Запрянов може да чуете в аудиото.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ