Президентът на Българска асоциация минифутбол Борислав Александров даде специално интервю пред Дарик радио. Той коментира успеха на националния отбор, който спечели бронзовите медали от Европейското първенство. Така нашите спечелиха квота за Световното през 2023-а година в Катар. Според Борислав Александров „трикольорите“ могат да стигнат финала, ако играят хладнокръвно. Президентът на БАМФ говори и за развитието на минифутбола в България.

„Получихме много заслужени поздравления. Признателни сме на цялата медийна среда. Те наистина обърнаха внимание на нашия успех. Градусът е бил изключително висок. Хората са се вълнували доста на успеха, заедно с нас“, каза Александров.

„Спечелихме квота за Световното първенство. То ще е в Дубай през 2023-а година. Уточняваме датите, трябва да избегнем горещото време. Скоро ще имаме конкретните дати и започваме сериозна подготовка за Световното първенство. Очаквания за нас за високи и ни трябва сериозна подготовка“, добави той.

„Има логично обяснение, защото в минифутбола, футзала и плажния футбол имаме доста развити футболни сили. Азербайджан и Казахстан се обръща сериозно внимание във футзала. Неминуемо дава резултати в минифутбола. Румъния направихме 0:0 на полуфинал, те са шесткратен европейски шампион. От дълги години имат програма за развитие на този спорт. В България се справяме със собствени средства. Имаме генерален спонсор – efbet и наши оперативни приходи, които отделяме. Получавали сме много критики миналите години. Ние доказахме, че е било правилно“.

„Минифутболът е футбол 6. Не е вече махленски. На доста сериозна организация е. В минифутбола са 6-има, във футзала 5. В минифутбола тече времето от 0 до 25. Минифутболът може да се играе на изкуствена и на естествена трева“.

„По наши наблюдения най-сериозната аматьорска организация е минифутболна лига. Над 1000-1200 отбора, които имат регистрация и са се записали за участие в лига. Каменица Фен Купа го правим съвместно този проект. 96 отбора имахме във Варна. В София очакваме над 100 отбора“.

„Работата на селекционерите. Разчитаме на Николай Несторов и Даниел Михов. Имат сериозен опит. Освен подготвителните лагери за тази група от 15, през годините сме организирали и селекционни кампове. Каним най-изявените състезатели за двудневен камп на Бояна. Най-доброто място са нашите клубни турнири, където може да се видят най-добрите играчи. Шампионска лига започва в Слънчев бряг утре и националните селекционери са там“, заяви Александров.

„Имаме и втория по сила турнир Лига България. Мисля, че не можем да изпуснем брилянт. Освен спортно-техническите качества, той трябва да е отборен играч, да има добра дисциплина и да е колектив. Има вариант от минифутбола до професионалния, а не обратното. Те не стигат чак до А Група, има няколко момчета в Струмска слава. Има и такива случаи. Били са част от младежкия национален отбор, преди имаше такъв, сега пак ще създадем до 23 години“.

„Имам партньорско отношение с БФС. Те ни помагат за семинари, треньори, делегати. Предоставят ни екипировка. Чисто логистично. Според мен след този успех, моят призив е да обърнат повече внимание на тази дисциплина. Има и резултати на терен от нашата работа. Началото на минифутбола е от 2008-2009 година, когато се построиха доста терени. Този национален отбор започва от 2017 година“.

„Мисля, че интересът расте към минифутбола. Според мен възрастта, в която може да се практикува по-усилено минифутбол в елитно ниво е след 21-22 години, когато се знае, че няма да станат професионални футболисти, но искат да изживеят тръпката от играта. От университетите можем да черпим сериозен интерес. Идва поколение, което е свикнало с изкуствената трева“.

„Според мен, ако не са изпитали голямо разочаровани от футбола на голям терен, повече са тези, които ще идват и ще идват. Много хора досега не са знаели, че съществува толкова организиран формат на футбола. По никакъв начин не сме имали финансиране от държавата. В Европа и света това е държавна политика. Не говорим за много големи финансови средства. Ако се имплементира в училищната система, ще даде резултати и в големия футбол“, разкри Борислав Александров.

„Има и фирмени отбори. С efbet стартирахме една кампания. Те обръщат внимание и на отбори от регионалните групи. С тях облякохме много отбори. Има и такива фирми, които си имат отбори. „Хайде да ритаме“ е израз от нашето детство. Най-махленската форма на футбола. Този проект са 50 турнира в по-малки населени места. Два полуфинални турнира и финален турнир за излъчване на шампиона на България. Провеждането на такъв тип мероприятие е истински празник за хората там. Хората се вълнуват. Страхотна емоция. Става дума за уикенд турнир“.

„Двойно повече са отборите. Опитваме се да дигитализираме нещата. Отборите следват изключително професионално ниво. Има много сериозни отбори, които искат да се спазват правилата. Минифутболът е чистата форма на футбол и на спорт. Хората работят с любов, не е толкова комерсиално и нещата се получават“.

„Избягваме да даваме цел или очаквания към треньорите и самите футболисти. След това трето място ще има очаквания. Ако играят отпуснато като за третото място срещу Казахстан, имаме сили и за финал на Световното първенство“, завърши Александров.

Световното първенство по минифутбол ще е в Дубай, България ще дебютира

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS