Президентът на Черно море Мания: В БФС да спрат да избират чичко, който да коли и беси, а да допуснат в комисията за футзал представители на отборите

Според Балулов проблемите във футзала са генерални

Добри Атанасов Добри Атанасов

На 4 юни ръководството на Българския футболен съюз съобщи на официалния си сайт, че „на база решение на ИК на БФС за прекратяване на първенствата в аматьорския футбол, консултации с УЕФА и практиката на по-голямата част от федерациите - членки на европейската централа, първенствата по футзал в системата на Българския футболен съюз за сезон 2019/2020 се прекратяват, като за крайни класирания ще бъдат обявени тези към настоящия момент". Така новият шампион на България по футзал за сезон  2019-2020 е тимът на Черно море.

    Четири клуба от национална лига футзал възроптаха срещу това решение. Отворено писмо до ИК на БФС, Комисията за футзал и мини футбол в БФС, до председателя на Аматьорската футболна лига, до спортната общественост в България бе изпратено от страна на варненските Черно море Мания, Варна сити и софийските Левски и УНСС. Оказа се, че негодуванието не е предизвикано единствено от прекратяването на първенството. В интервю за Дарик радио и dsport  президентът на Черно море Мания Мартин Балулов нападна остро БФС за отношението към футзала у нас. Той настоя за допускането на представители на клубовете в комисията за футзал, за да им бъде „чут гласа”, а не да се избира ”един чичко, който да коли и беси”. Балулов предупреди, че през новия сезон в Националната лига от 6 отбора могат да останат само два. Президентът на Черно море Мания не спести критики и към работата в националния отбор. 

„Писмото ни не конкретно за това, че бе обявен служебно единият отбор за шампион. Генерални са проблемите във футзала. Просто сега те избуяха поради това страхливо решение да направим на документи единия отбор шампион. Да е щастлив! Да започнем от БФС. Ясно вече, футболният съюз наградиха първия отбор във временното класиране. Начинът, по който го направиха-с имейл и генерално без никакви обяснения, беше доста обиден. Както и да е, сега те ще се оправдават с коронавируса, с хандбала, със слънчевото затъмнение. Няма проблем. В клубовете получихме таблица с разходите, които футболният съюз е направил за „футзалата”. Те така го наричат-градското първенство на софия, Националното първенство, националният отбор, обединяват го в едно. Нещата са доста смущаващи. Първо футболният съюз се сърди на министерството, че не им давали пари. Само те финансирали. Обаче като се загледаш в разходите, които те самите изпращат, от 100 хиляди лева, които са дадени за „футзалата”,  70 от тях са за националния отбор за жалкото им представяне. 10 хиляди лева, които се плащат за нощувки в техните си хотели. Остават 20 000 лева, които са изхарчени за футзал. От тези 20, ние отборите сму платили 14 и реално футболният съюз е дал 6000 лв за футзал. На база тези 6000 лв те определят щампиони, режат отбори и правят, каквото си искат. Това е първото, което ни възмути”, започна Мартин Балулов.
„Да не говорим за това, че отново няма курсове за треньори, от 6 отбора 5 нямат лиценз. Хвърлят се едни пари в публичното пространство, обвиняват се кой дал, кой не е дал и накрая резултатите са трагични. Крайно време е да направим нещо, както направиха във волейбола. Събират се волейболните отбори и коментират какво да бъде първенството, как да се случи. Крайно време е футболният съюз да не избира един чичко, който да коли и беси, а да има в комисията по футзал представители на отборите, които да могат да кажат „дайте да развиваме, младежи, да правим юноши, да направим това, или онова...”. Това с години не се случва и президенти и на другите отбори, с които се събираме казват: „Нас никой не ни брои за живи.Те се събират. Вземат си един решения, харчат се едни пари. Накрая пускат имейл кой е шампион и това е". Това е деградиращо. Затова тази година в първенството имаше 5 отбора и половина. Чувам, че 4 отбора въобще не искат да играят следващия сезон и ще си правят отделна лига. Догодина ще останат само два отбора. Единият ще е шампион и ще е щастлив, и ще приключи спортът, поне на ниво БФС. Не може на нито един от нас, освен на двамата богопомазани братя в националния отбор, гласът ни да не се чува за нищо. Това е абсурдно. Това и Сталин не го е правил. Трябва да има разговори с всички отбори. Да се седне и да се говори какво да правим.Нещата вървят само надолу".
Балулов „подхвана” и националния отбор: „ Извинявайте, ама ние се хвалим, че сме се класирали за следващата фаза, а никой не казва, че играхме с Албания, Сан Марино и Андора и с тези невероятни колоси във „футзалата” бяхме трети. Викат се сърби. Аз бях по време на квалификацията в Сърбия и пред мен един от сърбите каза, че не иска да играе в националния отбор заради треньора. Никога повече няма да дойде. Другите играчи не са извикани, защото били продавали мачове. Как можеш да говориш, че някой в аматьорския спорт ще продава мачове?!.  А трети, които идват да играят са на по 45 с невероятен просперитет във „футзалата”.
По повод алтернативна на националната лига, в която да участват отборите, обидени от отношението на БФС, Балулов сподели: „Националната лига не ни е самоцел. Ние си имаме треньор сърбин. В момента провеждаме тренировъчен процес. Сега ще си правим международен турнир във Варна. Всички знаят за множеството мини футболни лиги, които се случиха., тъй като БФС нищо не направи за масовия спорт, мини спорта. Станаха БАМФ, АМФЛ и така нататък. Сега ще се направи някой „футзал МФЛ”, който ще си направи едно първенство, хората ще си играят и ще бъдат доволни. Тогава от футболния съюз пак ще кажат „ние къде сгрешихме? Защо при нас има 2 отбора, а при другите има 200...?”  
Чуйте цялото интервю в приложения звуков файл.
 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ