Лацио избегна наказание лишаване от точки в Серия А зараду нарушаването на здравния протокол през октомври и ноември миналата година. На 3 ноември беше открито разследване от италианската федерация за евентуални нарушения по отношение на тестването на COVID-19. Проверена беше тренировъчната база на клуба и иззети резултатите от тестовете.

На 16 февруари тази година италианската централа обвини клуба в "нарушения на федералните разпоредби и неспазване на действащите здравни протоколи" и изпрати Лацио, Лотито, Пулчини и Родия пред националния федерален съд. Лацио отрече неправомерни действия и обяви в изявление: "Ние се доверяваме на спортната справедливост".

Списъкът с нарушения на клуба включва липса на незабавно докладване на положителни случаи на местните здравни органи, невъзможност да спре трима играчи да присъстват на тренировка след положителни тестове и два пъти неприлагане на задължителен 10-дневен период на изолация на асимптоматичен играч, който впоследствие участва в мач от Серия А.

В крайна сметка съдът осъди клуба да плати 150 хиляди евро, а президентът Клаудио Лотито бе дисквалифициран за 7 месеца. На лекарите на Лацио Фабио Родия и Иво Пулчини са отнети правата за по 12 месеца да не изпълняват работата си.

И Лацио, и прокуратурата ще обжалват решението на съда.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS