При сняг – VAR остава без технологията за засадата

Веско Вълчев Веско Вълчев

VAR системата няма да може да използва технологията за засадата когато теренът е заснежен в мачовете от efbet Лига. В сряда за първи път в България VAR работи на 50% по време на мача между отборите на Царско село и Левски. Тогава системата не успя да калибрира линиите на терена, тъй като бяха боядисани в червено заради падналия сняг. Така двата отбора бяха уведомени, че VAR ще работи за всички ситуации, но няма да може да се намесва при спорни положения за засада.

Реално подобна ситуация се очаква да има всеки път когато терените, на които се играят мачовете са заснежени. За да може коректно да работи системата в частта на технологията за засада теренът трябва да е чист, а линиите да са добре боядисани в бяло. При всяко друго обстоятелство крайните решения ще бъдат вземани само от страничните съдии, тъй като технологията няма да може да бъде полезна.

Според протокола, ако се случи подобна ситуация, клубовете биват уведомявани преди мача, че технологията няма да бъде използвана, както се случи и преди двубоя Царско село – Левски.

Ако даден мач започне при хубаво време, но с течение на срещата завали сняг, то отново клубовете ще бъдат уведомени, че от определен момент нататък системата няма да бъде използвана.

Българският футбол навлезе в зимен период. Мачове ще има до 20 декември, а след това те ще стартират през февруари, когато също ще има опасност да се проведат срещи на заснежени терени.

"Технологията за засада никъде не се използва, когато има заснежени терени", коментираха от Hawk-Eye, с която БФС има сключен договор. 

Билал Бари и гредите донесоха успеха на Левски над Царско село (видеоанализ)

Лудогорец погледна към треньор, когото отстрани в Европа

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още