Близо седмица мина от сблъсъците между гръцки и хърватски фенове, при които животът си загуби 29-годишен грък. Коментарите и взаимните обвинения след инцидента продължават, а УЕФА обмисля промяна на местоположението на финала на Лигата на конференциите. Финалният двубой в турнира трябва да се проведе в гръцката столица Атина на 29-ти май 2024 г. на стадион “Опап Арена”.

Първоначално се смяташе, че сблъсъкът между феновете е случаен и спонтанен, но нови кадри, публикувани в социалните мрежи показват, че конфликтът е бил предварително подготвен. На кадрите се виждат групи от фенове пред стадиона. Някои от тях държат оръжия преди да хвърлят запалителни снаряди през бариерата. Групата, по която са хвърлени снарядите, нахлуват при другите фенове, които се обръщат и започват да бягат.

Сред 98 арестувани издирват убиеца на гръцкия фен

Президентът на УЕФА Александър Чеферин ще отпътува за Гърция в сряда, за да проведе разговори с министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис във връзка с безопасността около евентуален финал в гръцката столица.

Въпреки че УЕФА беше забранила на гостуващи привърженици да присъстват и на двата мача от третия квалификационен кръг на Шампионската лига между АЕК и Динамо Загреб, колона от превозни средства с хърватски фенове е преминала безпрепятствено черногорската и албанската граница, преди да измине 550 км. в Гърция, за да стигне до Атина. 

Голяма вина за нещастния случай носят властите в Гърция. Хърватските власти са информирали гръцката полиция поне три дни по-рано за предстоящото "нашествие". Черногорските гранични служители дори са предали регистрационните номера на съответните автомобили на гръцката полиция.

Динамо - АЕК на 15 август в Загреб, реваншът е четири дни по-късно в Атина

Хърватските ултраси са изминали последния участък от пътуването си до стадиона с метрото, маскирани и въоръжени с бухалки. Според гръцката полиция те са били "дискретно наблюдавани", но така и не са се доближили до тях.

Динамо Загреб и АЕК ще изиграят първия двубой от третия квалификационен кръг на 15-ти август в Загреб, а реваншът ще бъде на 19-ти в Атина.

Хулиганството в Гърция става все по-голям проблем в последните години. Първият смъртен случай в страната, свързан в футболно хулиганство, е през 1983 г. Гръцките хулигани са по-различни от други футболни ултраси с това, че не са толкова свързани с даден отбор. Те са престъпници, свързани с редица нелегални дейности.

Гърците пуснаха петиция за изхвърляне на Динамо Загреб от европейските турнири

На 5-ти януари 2020 г. в Солун беше убит фенът на Ботев Пловдив Тоско Бозаджийски. Той и негови приятели са нападнати от фенове на ПАОК. Докато лежи на земята, Бозаджийски е прегазен от автомобил, каран от 27-годишна жена. Оказва се, че нейният приятел е организатор на нападанието. Двамата са осъдени на 7.5 години затвор, а след този случай наказанията са увеличени.

През 2022 г. привърженикът на Арис Алкис Камбанос е убит от футболни хулигани, отново фенове на ПАОК. Той е наръган с нож, а 12 човека са арестувани. Един от нападелите вече е бил арестуван за подобно деяние през 2019 г., когато са нападнати двама младежи. Той е арестуван, но по-късно освободен. 

Всичко това показва, че въпреки че законите в Гърция са станали по-строги, проблемът продължава да съществува и не е изключено финалът на Лигата на конференциите да бъде преместен.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS