Проф. Огнян Герджиков: Няма как лотарията да бъде одържавена, пише го в конституцията

dsport.bg

Промените в закона за хазарта вероятно ще бъдат атакувани пред Конституционния съд и той ще ги отмени, казва юристът проф. Огнян Герджиков. 

"Първо, като човек искам да кажа, че съм против от това преекспониране на такива хазартни игри - по телевизията непрекъснато ни зомбират с подобни работи, което не е никак добре особено за младото поколение. Затова от морална гледна точка аз съм противник на подобно завладяване на нашия ефир от непрекъснато показване на национална лотария и на хората, които са спечелили хиляди и милиони. Това от морална гледна точка е осъдително. Но. И тук има едно голямо НО. Чисто юридически няма възможност тази дейност да бъде одържавена. Защото чл. 18, ал. 4 от конституцията казва кои дейности са държавен монопол - ядрената енергетика и производството на радиоактивни продукти, производството на оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества, жп транспортът, националните пощенски и далекосъобщителни мрежи. Хазартът не е включен. Извън тези лимитативно изброени дейности, които са държавен монопол, не може държавата да слага ръка, след като съответните дружества, които са взели лиценз по действащата правна уредба, развиват тази дейност. Държавата не може просто така да национализира един бизнес. Даваме лош сигнал на чуждите държави и инвеститори, че не се спазват законите и не сме правова държава. Така че това няма как да стане при наличието на нашата действаща конституция", коментира Герджиков в интервю за вестник 24 часа. 

"Това, което мога да кажа като юрист, е, че не може да стане с оглед на сега действащата конституция у нас.Ако промените бъдат приети, вероятно ще бъдат атакувани пред Конституционния съд. И 99,99% КС ще го отмени и ще ги обяви за противоконституционни. Не е необходимо да се намесва Еврокомисията. Той сега се чуди какво да направи. Но ако България е правова държава, не трябва да се стига до такъв закон, защото той е противоконституционен. Освен това той ще бъде съборен още в КС. А до Европа може да се стигне едва когато тук са изчерпани всички възможности", добави той. 

"На ЦСКА съм фен, но това няма значение. Трябва да се печелят битки с честни средства, на терен, а не с други действия", казва още Герджиков. 

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още