Професор Цолов: Бербатов и Кубрат Пулев са най-добрите посланици на обществото

dsport.bg

Професор Бисер Цолов, който е ръкoвoдитeл нa Цeнтърa зa cлeддиплoмнa квaлификaции в НСА и  автор на много книги и публикaции, свързани с футбoлa, cпoртнaтa мeтoдикa и cпoртния мeниджмънт, бе специален гост на „Игра в центъра“ от Palms Bet. По негови думи Димитър Бербатов и Кубрат Пулев са най-добрите посланици на българското общество. Според професор Бисер Цолов е абсурдно да се твърди, че бившият нападател на Манчестър Юнайтед не подготвен да бъде президент на БФС.

„От това, което виждам в Спортната академия, не бих се съгласил с тези, които казват, че нямаме кадри. 20-25% от студентите са много подготвени, но системата в спорта е направена така, че ние стратегически не полагаме усилия да задържим младите хора да работят в България. Налага ми се да разписвам препоръки за най-добрите и те заминават в чужбина“, заяви професор Цолов.

„Спортният мениджмънт може да бъде разгледан от няколко гледни точки. Той има и социален аспект. Смея да твърдя, че в елитния спорт на преден план е пазарният момент, но в ученическия спорт – социалният. Тези, които се интересуват от изследвания, ще видят, че спортът е една сериозна наука за по-добър живот. Ако цитираме данни, ние сме от най-болните нации в Европейския съюз“, добави той.

 „Бях научен ръководител на Димитър Бербатов, докато завърши бакалавърската си степен. Сега отново съм му , тъй като той завърши семестриално за магистър. Има още 1-2 изпита, има и Държавен изпит, който не успя да се яви защото бе отложен по време на пандемията. Така или иначе аз имам един немалък поглед върху него и то в отрязък от десетина години. За мен има няколко основни момента, върху които човек трябва да се замисли. Както говорихме за образованите момичета и момчета, талантливи да ги оставим, трябва да намерим съдържателна форма елитните ни спортисти да работят за доброто на България. Те са най-добрите посланици на българското общество“.

„Аз си спомням, че когато се дипломира за бакалавър и му връчихме книжката, той излезе навън. Журналистите го наобиколиха и започнаха да снимат. Той изпусна нещо първично. Знае езици и ако искаше да учи, щеше да учи в най-добрите университети. Каза, че се връща в България, защото вярва на България и НСА. Със избора си на специалността той подсказа накъде се е насочил“.

„Ще кажа и нещо по-любопитно. Спомням си първия учебен ден на Бербатов, когато още беше футболист на Манчестър Юнайтед. Тогава му казах, че искам да го представя на аудиторията. Той малко ме погледна с недоверие. Все пак се намира в нова среда. Тръгнахме към залата. От залата до катедрата имаше двайсетина стъпалца. Казах му да не се притеснява. Той на финал на Шампионска лига не се притеснява. Цялата зала започна да ръкопляска и отвори една усмивка. Стана му приятно“, спомни си ръкoвoдитeлят нa Цeнтърa зa cлeддиплoмнa квaлификaции в НСА.

„В българското общество имаме разлято понятие за подготвеността. Ние си мислим, че когато един човек завърши и си вземе дипломата в джоба той става вече върха на сладоледа. Аз задавам въпроса един лекар като завърши от първия ден ли започва да прави трансплантации. Един архитект като завърши от първия ден ли започва да проектира небостъргачи?“

„Положителните моменти при Бербатов са, че е човек, който обича България. Той, Кубрат Пулев, няколко са флагманите на България. Това, което ми направи впечатление при първата му пресконференция, че той говореше за екипност. На няколко пъти повтори аз и моят екип, аз и моят екип“.

„На всички, които казват, че някой не е подготвен, включително господин Стефанов, искам да им кажа да се запознаят с принципа за йерархичната некомпетентност на Лоурънс Питър. Той казва, че една работа се върши от тези, които не са стигнали нивото на своята некомпетентност. Не искам да говоря за футболния съюз, но е факт, че през последните години видяхме какви са резултатите. Време е вече да се потърси алтернатива“.

„Преди няколко месеца написах във Facebook един материал, че в сферата на българския футбол трябва да има научно-методичен съвет. Това беше практика в българския футбол преди години и носеше резултат. Светът се развива със страхотни темпове. Ако няма екип от разностранни специалисти, всеки който поеме отговорността изцяло върху своите плещи, е загубил преди да започне. Аз смятам, че Бербатов го е видял по света. Нека си подбере екипа“, каза още  професор Бисер Цолов.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още