Прогнозират по-ниски заплати за играчите и по-малко трансфери в Испания

Испанските футболни клубове нямат алтернатива, освен да се изправят пред намаляването на заплатите на играчите си през следващия сезон поради финансовите щети от коронавируса, сподели президентът на Ла Лига Хавиер Тебас.

Сезонът в Испания е преустановен от средата на март и въпреки че мачовете вероятно ще бъдат рестартирани в средата на юни без публика, лигата все още изчислява, че клубовете ще загубят комбинирано 300 млн. евро от приходи заради принудителната пауза. За да се справят с големите финансови загуби, много клубове, включително Барселона и Атлетико Мадрид въведоха временно орязване на финансовите възнаграждения по време на извънредното положение в страната, въпреки че Тебас вярва, че ще има нужда от допълнителни съкращения. „Клубовете ще трябва да намалят заплатите на играчите си, няма друго лекарство“, каза Тебас на виртуална конференция, организирана от Ибероамериканския институт за спортно право, цитиран от испанския AS.

Испанските клубове похарчиха рекордна сума пари за трансфери миналата година, включително 120-милионната покупка на Барселона в лицето на Антоан Гризман и 126-милионната на Атлетико – Жоао Феликс. Но според Тебас клубовете трябва значително да ограничат трансферната си активност тази година в опит да се справят със стриктните контроли при заплатите, които определят по колко могат да харчат отборите според проектираните им приходи.

„Клубовете сега имат състави, които ще надвишат тавана на заплати през следващия сезон, и тимовете ще трябва да се насочат към играчи от школите, защото трансфери, надвишаващи този лимит, няма да бъдат позволени, ще бъде невъзможно да бъдат осъществени. Не мисля, че ще има много трансфери през следващия сезон, в Испания, а и останалата част от Европа. Настоящата ситуация няма да го позволи. Отборите или ще трябва да намалят заплатите на играчите си, или ще трябва да подписват с по-малко и по-евтини футболисти на пазара“, завърши Тебас. /БГНЕС

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още