Първият кръг на иновативната боксова поредица от събития “HELL BOXING KINGS” с общ награден фонд един милион щатски долара се проведе в боксовата зала „Pulev Boxing“ в съботния 20 април. В своеобрразния кастинг се включиха близо 200 участници, които трябваше да впечатлят журито на "HELL BOXING KINGS".

В надпреварата се включиха не само професионални боксьори, които са доказани имена в този спорт, но и любители, които получиха възможността да се докоснат до боксовата зала и ринг и да участват за спечелването на солидни парични награди.

Маркетинг директорът на Hell – Елена Петкова, даде повече подробности за същността на събитието и как протича то в София.

„Изключително съм изненадана от екипа на Hell Energy Promotion, които за няколко часа успяха да пресъздадат това, което виждате в момента. Регистрациите вървят доста добре и мисля, че ще се получи доста добър кастинг и ще успеем да отсеем най-добрите от тях, които да продължат по-напред в състезанието“, заяви тя.

Такъв тип кастинги има в общо 10 държави, като освен България, това са още Унгария, Словакия, Чехия, Хърватия, Сърбия, Румъния, Гърция, Босна и Херцеговина и Азербайджан: „Това е първото такова събитие в света, което се организира специално за търсене на таланти за бокса. Разбира се, имаме планове да не е само еднократно тази година, а да го продължим и в следващите две години. В момента са включени 10 държави, като нашата цел и идея е всяка година да включваме все повече държави и може би да стигнем до 20 държави и повече, тъй като интересът от държавите, които в момента не са се включили, е доста голям, така че със сигурност няма да е еднократно. Относно хората и състезателите, които участват в кастинга – идеята на целия турнир е, че всеки един може да участва, дори да няма професионален боксов мач и да не се състезава професионално, това е възможността да открием следващият боксов талант във всяка една от държавите, а защо не и в света“, допълни Елена Петкова.

Боксьорите бяха разпределени в категории до 60 кг, до 67 кг, до 75 кг и над 91 кг, а победителите ще влязат в следващия кръг, който ще се проведе в Унгария през месец юни.

За да стигнат дотам, желаещите трябваше да минат през кастинг, включващ 5 различни теста, като на всеки от тях имаше български треньори, които бяха жури.

Сред журито бе и олимпийската шампионка на България в бокса от Олимпийските игри в Токио през 2021 г. – Стойка Кръстева, която също сподели своите впечатления за събитието.  

„Да, изключително приятно съм изненадана. Завидно добро ниво показват боксьорите в началото на деня и се надявам целият ден да продължи в този ритъм и както се казва – по-добрите да спечелят и да продължат напред“, призна тя за протичането на събитието в боксовата зала „Pulev Boxing“.

Кръстева бе категорична, че подобен тип надпревари са от полза за всеки боксьор, бил той любител или професионалист: „Да, до момента виждам и познати лица, които са минали състезателна кариера. Има такива, които все още се състезават. Има такива, които не познавам като лица, но чисто технически показват много добри умения. Мисля, че всяко едно такова преживяване е от полза за всеки един, който се е впуснал да участва. Първо трябва да събереш доста смелост, за да се запишеш за нещо, което не знаеш какво ще бъде, какво те очаква, така че шапка им свалям на всички, които са се впуснали в това начинание“.

На кастинга на “HELL BOXING KINGS” присъства и Тервел Пулев, който сподели впечатленията си от протичането на събитието: „Първите ми впечатления са, че има сериозна организация, има сериозен интерес, което е най-важното, и доколкото виждам, голям част от българските боксьори са се записали да участват, което означава, че добрите състезатели с добри умения, ще могат да се противопоставят на останалите, които са се записали от другите държави. Това е първото ми впечатление, първото нещо, което си помислих – нивото ще бъде високо“.

Според боксьора, подобен тип събития привличат вниманието, тъй като са нестандартни: „Да, разбира се, вероятно хората, които са любители, но искат да премерят сили с професионалистите, няма да са малко. Това е радващото и интересното на самия турнир – много е нестандартен. Тогава ще могат да се видят интересни неща, нещо, което няма да може да се види на едно класическо състезание по бокс или боксов мач. Затова мисля, че ще има какво да се гледа, да бъдеш изненадан, да ти бъде интересно, да ти грабне вниманието. Ако сме свикнали да седнем със скръстени ръце да гледаме един боксов мач, който няма да ни изненада с развръзката си, която ще бъде или по точки, или ще бъде спрян мачът, изведнъж хора с изключително нестандартна техника, с изключително нестандартни стилове, да противопоставят уменията си срещу боксьори“.

Победителите от кастинга ще бъдат обявени след 2 седмици, като тези 16 души от 4 категории ще участват на следващия кръг, който ще се проведе в Унгария през юни. След него ще бъдат въведени категориите от професионалния бокс – до 61,2 кг, до 67,2 кг, до 76,2 кг и над 90,9 кг. Този етап, както и полуфиналите, ще се проведат отново в Унгария през ноември и декември. Битките ще се проведат в четири рунда по три минути, съгласно правилата на професионалния бокс.

Финалите ще бъдат на 22 декември в “DTVK Arena” в Мишколц, където ще се проведе и уникална по рода си галавечер. Финалните битки ще бъдат шеструндови от по 3 минути.

Победителите в категориите ще получат по 100 000 долара и възможност да професионален договор с HELL ENERGY Promotion. Сребърните медалисти по 30 000, а бронзовите - 10 000.

Форматът на кастинга изненада някои от боксьорите, за което потвърди и Стойка Кръстева от гледната точка на жури: „Не знам дали е от мен, или е от самото мероприятие, но наистина има боксьори, които бяха притеснени, които бяха сковани. Моята задача там беше да им помогна да се отпуснат и да покажат най-доброто от себе си“.

Според Тервел Пулев обаче, присъствието на олимпийската шампионка може само да помогне на участниците да покажат какво могат: „Мисля, че Стойка Кръстева е едно лице в българския спорт, а и не само, след като е олимпийски шампион, тя вече е лице и на световния бокс, на световния спорт, завинаги. Хората я приемат като такава. Мисля, че всички участници изпитват респект към нея и тя с цялата си личност няма как да ги притеснява, напротив, тя може да им даде кураж и спокойствие, да ги увери да покажат най-доброто в кастинга“.

Той открои и важността да бъде добър пример пред тези хора, някои от които се занимават професионално с бокс, докато други са любители на този спорт и искат да покажат какво могат: „За нас отговорността и очакванията са не само в полето на бокса. Съобразяваме във всяко едно отношение какво оставяме след себе си и по какъв начин се случват нещата около нас. И тук е същото, аз познавам повечето от участниците, или ги познавам по физиономия, че са бойци в една или друга сфера, виждали сме се. Действително има и отговорност, но ние заставаме плътно зад HELL BOXING KING, защото е нещо интересно и иновативно. Винаги сме свикнали да гледаме традиционни турнири, като тези с голи юмруци, без никакви боксови ръкавици, или ММА, муай-тай, К1, но изведнъж тук виждаме комбинация от различни неща. Става въпрос за бокс, но самите участници не знаят какъв ще е стилът, как да се подготвят, защото е нестандартно. Има елемент на изненада, има нещо интересно“.

Именно възможността боксьорите да получат тласък в кариерата си бе изтъкнат от присъстващите на събитието.

„Абсолютно, това е така. Това е идеята на целия турнир – да не е само едно шоу, което да представим на хората, а да дадем възможността и да развием следващият победите, да го подкрепяме в неговата кариера и да му помогнем наистина да стане един от най-добрите“, заяви маркетинг мениджърът на Hell Елена Петкова.  

„Важно е, защото не всичко е пари. Без пари няма как да си мотивиран да участваш, най-малкото да пътуваш и да си платиш разходите. Не всичко е пари и тези хора имайки перспектива за по-нататъшно развитие, са още по-мотивирани, още повече имат желание за изява да покажат какво могат. За мен турнирът е приятна изненада и ще е страхотно да го гледаме“, пък каза Тервел Пулев.

Посланик на събитието е живата легенда на бокса Рой Джоунс-младши, който е бивш световен шампион при професионалистите в четири категории.

Чакането свърши – първият кръг HELL Boxing kings е в събота

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS