Популярно е твърдението, че футболните треньори изкарват заплатата си в почивката между полувремената, която често се превръща в катализатор за какви ли не зашеметяващи обрати, останали в историята на царя на спортовете. Как стоят нещата във волейбола?

Подготовката на даден двубой е от изключително значение, особено като се има предвид, че в днешно време волейболът не е просто спорт, а интегрира в себе си огромни количества математика, биомеханика, компютърни технологии за анализ и още половин дузина науки.

Не бива обаче да се подценява необходимостта от вземането на светкавични решения в течение на определена среща, включително изградената въз основа на години опит способност за прекъсване на играта с тайм-аут в правилния момент и за предоставяне на ясни, точни и конкретни указания, които да подобрят съществено представянето на отбора.

Търпението е основна черта, която всеки професионален (и не само) състезател трябва да притежава, особено когато участва в оспорвана среща на високо равнище. В подобна ситуация решаваща е способността на играчите да изчакат правилния момент, в който да нанесат съкрушителен удар и да сломят окончателно съпротивата на противника.

Никак не е случаен фактът, че думата „търпение“ фигурира непрестанно в речника на някои от най-известните и успешни волейболни специалисти, които не се уморяват да напомнят на възпитаниците си, че трябва да запазят спокойствие и просто да изчакат точния миг, който неминуемо ще дойде.

Какви са останалите основни характеристики на действията, които един волейболен треньор трябва да извършва по време на прекъсването на играта, което е взел? Какво трябва и какво не трябва да прави? Каква е психологията на таймаута?

Вижте във видеото (на английски, но с български субтитри), а за още интересни волейболни анализи, посещавайте канала в YouTube Volleyball Explained.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS