Психоложката на Локо Пд: Има все по-големи изисквания към психиката на играчите

dsport.bg


Психоложката на Локомотив Пловдив Илияна Димитрова се съгласи да говори пред lokomotivpd.com относно спецификите на нейната работа. Тя сподели в интервю какви проблеми най-често се срещат при децата и юношите, как се отразява на един спортист социална изолация, както и какви видове техники прилага.

Вече около 8 месеца си част от семейството на Локомотив. Как оценяваш работата си до момента в клуба?

– Първо искам да кажа, че изключително много се радвам, че сериозен клуб като Локомотив е помислил за психологическата подготовка на спортистите като важна част от цялостната комплексна подготовка, която в много отбори бива пренебрегната и спортните психолози се търсят само при създала се негативна ситуация. Във футбола сме свидетели на все по-високи изисквания към психиката и личността както на състезатели, така и на треньори. Все по-често наблюдаваме как мачовете се решават на психологическо ниво. Моята работа се изразява в това да подготвя играчите и техните наставници да се справят с постоянно възникващите обективни и субективни трудности. Няма значение какво мисля аз за работата ми, а обратната връзка, която получавам от треньори, родители, както и от самите състезатели. Това говори достатъчно за работата ми. Чувството е неописуемо, когато някой от наставниците ми каже „Това дете преодоля проблема, започна да показва най-доброто, на което е способен.“ Мога да се похваля с все повече такива случаи.

Трудно ли се работи с млади хора, какви са най-често срещаните проблеми при тях?

– Когато работата е удоволствие, не би следвало да е трудно. Работя както с най-мъничките в клуба и техните родители, така и с юношите, треньорите, също така и с мъжкия отбор, при нужда. Проблемите най-общо бих ги разделила на обективни (публичност, медии, очаквания, фенове и т.н.) и субективни (свръхмотивация, липса на мотивация, страх от неуспех, предсъстезателна тревожност, неувереност, липса на самочувствие, „мислене за грешката“, когнитивни изкривявания и т.н.). Техниките, които използвам са най-разнообразни и са съобразени с индивидуалните нужди на конкретния състезател. Най-често използваните и доказали се техники са автогенната тренировка, прогресивната мускулна релаксация, визуализация, идеомоторната тренировка, когнитивните техники, които акцентират на връзката между мислене, емоция и поведение, дихателни упражнения и много други. Когато работя отборно преди състезание, психическата подготовка е насочена към постигане на екипност, сплотеност, колективна ефективност и оптимална готовност за състезание.

Как се е отразила принудителната изолация и какви последствия може да има тя за състезателите?

– По време на изолацията бях в активен контакт със спортисти, треньори и родители. Пандемията оказа влияние не просто върху спорта, а върху човечеството като цяло. Няма как ограниченията да не окажат влияние на психиката. Всичко е свързано с индивидуалния ресурс за справяне и с адаптацията.

Даваш ли някакви насоки на децата да работят вкъщи? И дали ги спазват?

Има много техники, които прилагат вкъщи. Нещата, които ги уча, помагат не само във футбола, но и в живота като цяло, в междуличностните отношения, в училище, в кризисни ситуации и т.н. Децата сами искат да идват, защото виждат прогреса. Сравняват себе си преди със себе си сега. Няма нищо по-мотивиращо от това да виждаш прогрес по пътя към твоята мечта.

Локо Пловдив докосва финала, би слаб Левски

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още