Раева: За България няма друг път, освен този с най-сложните съчетания

Лора Николаева Лора Николаева

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика - Илиана Раева, сподели мнението си след първото за годината контролно състезание за ансамбъл жени и ансамбъл девойки. 

Новият шедьовър на ансамбъла е ''Спартак''

"От това, което видях съм много доволна. Това, което, трябва да знаете е, че  усложнихме много съчетанията и на двата ансамбъла. Нямаме друг избор. Последните месеци на миналата година както и началото на тази година нашите конкуренти увеличават стойността на съчетанията. Става едно препускане и надбягване с уреди. Смятам, че българските съчетания показват и хореография. Любопитна съм да видя оценката за артистичност на големите състезания, защото при такова препускане и усложняване на състезателите е трудно да бъдат артистични", заяви Раева. 

"Първо контролно - добре се представиха. Девойките утре пътуват за Русия. Не можем на този етап да имаме сввръхочаквания. Нашата цел е Европейското във Варна с тези момичета. Коренна разлика от предишния ансамбъл девойки. Деца, които играят изключително сложна гимнастика.

Много силно ново съчетание на ансамбъл жени по музика на балета "Спартак". Мисля, че Весела е успяла да извлече най-доброто възможно от момичетата . Много силно въздействие има това съчетание. Сами виждате колко е наситено и сложно. Няма въздух в композицията, не можеш да си поемеш въздух. Аз мисля, че ще успеем да ги изработим и покажем в най-добрия им вид. Нямаме друг избор освен нашите съчетания да са най-трудни", добави президентът на БФХГ.

"Тренировките вървят много добре. Днес като първо контролно се вижда, че липсата на състезания оказва влияние. Коментирахме с треньорите, че всяка седмица трябва да правим контролни, за да не излизат от ритъм. Особено при по-малките. Видяхме ги по- притеснени, смутени. На състезание играят по-уверено. При девойките от Държавното до момента сме вдигнали трудността на съчетанието с 6 точки.

Има какво още да се изчиства и усъвършенства, да се работи. Няма накъде повече да усложняванме. Все пак имаме някакъв лимит на време – 2 и 30 мин. Надявам се да се спре с това надиграване по отношение на трудността. България няма друг път освен този да е с най-сложните съчетания. Ние трябва да рискуваме, за да имаме шанс", каза още Раева.

"Непрекъснато някои държави се отказват с оглед на ситуацията. От по-сериозните конкуренти в Москва ще участват Беларус и България. Отборът на Беларус няма да е с най-силните си гимнастички, а ние отиваме с най-силната си – Боряна Калейн. Важно е за децата да имат състезания. Трябваше да има Challenge купи, които също се отменят. Да се молим да има Световни купи. Всеки ден получавме писма от световната федерация с някакви промени и желания за онлайн срещи. Вярвам, че Световни купи ще има. Да се надяваме, че ще има и Олимпиада. Ние се готвим, децата са достатъчно мотивирани, не се притеснявайте за това. Тяхната крайна цел, разбира се, беше олимпиадата. Дано всички спортисти които са отдали живота си през тези четири години да имат възможността да участват на Олимпийски игри. 

Много тежка битка предстои на България. И в индивидуалното, и в ансамбъла. Конкуренцията е много голяма, съперниците са силни. Никой не стои, всички водят своето разузнаване. Правим го и ние. Това, разбриа се, е прекрасно за спорта. Категорично бих искала да кажа , че България в момента е сред най-силните и имаме пълно основание да таим големи надежди", завърши Раева. 

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още