Ръгби лигата забрани участието на транссексуални играчи в женски международни мачове, докато развие „изчерпателна политика на приобщаване“. До тогава „мъже към жени (транссексуални жени) не могат да участват в организирани от Ръгби лигата международни мачове за жени“, се казва в изявлението на Международната федерация по ръгби.

Решението идва ден след като Международната федерация по плуване ефективно забрани на транссексуални атлети да участват в женски състезания, поставяйки ги вместо това в нова „отворена категория“. Властите от Ръгби лигата заявиха, че се нуждаят от допълнителни консултации и проучвания за финализиране на нова политика за 2023, цитирайки „благосъстоянието, законовия и репутационен риск“ за спорта и за играчите. Те цитираха решението на Международния олимпийски комитет (МОК) миналата година, че всеки спорт трябва да реши как спортистите могат да бъдат в „непропорционално предимство“.

„ИРЛ повтаря своята вяра, че Ръгби лигата е спорт за всички и че всички могат да практикуват нашия спорт“, добавиха от Международната федерация по ръгби. Управляващото звено каза още, че има отговорност за балансиране правото на всеки играч да участва срещу предполагаемия риск за други състезатели и да гарантира, че всички получат справедливо изслушване.

От ИРЛ допълниха, че ще работят с осемте финалисти в Световната купа по ръгби за жени през 2021 за „бъдеща политика на приобщаване на транссексуалните жени през 2023“, взимайки предвид „уникалните характеристики“ на Ръгби лигата. 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS