Президентът на Международна автомобилна федерация Мохамед Бен Сулайем е обект на разследване във връзка с предполагаем опит за намеса в състезание от Формула 1, съобщи „BBC“.

FIA е получила информация, че Бен Сулайем се е намесил, за да отмени наказание, наложено на Фернандо Алонсо от Астън Мартин по време на Гран При на Саудитска Арабия през 2023 г.

Твърдението е в доклад на служител към комисията по етика на FIA, като се твърди, че Бен Сулайем се е обадил на шейх Абдула бин Хамад бин Иса Ал Халифа - вицепрезидент на FIA по спорта за региона на Близкия изток и Северна Африка.

Ал Халифа е бил в Саудитска Арабия за състезанието в официално качество, като Бен Сулайем му е дал да разбере, че смята, че наказанието на Алонсо трябва да бъде отменено.

Алонсо беше наказан с 10 секунди за работа на екипа на Астън Мартин по болида му, докато изтърпяваше предишно наказание от 5 секунди, получено за частично напускане на очертанията на пистата.

В доклада се твърди, че Бен Сулайем се е „преструвал, че стюардите са отменили решението си да наложат“ наказанието на Алонсо.

Очаква се комисията по етика да разследва и анализира ситуацията от четири до шест седмици, за да издаде своя доклад.

Въпросното наказание щеше да свали Алонсо от третото място до четвъртото място, като нямаше да бъде само зад пилотите на Ред Бул – Макс Верстапен и Серхио Перес, а и зад Джордж Ръсел от Мерцедес.

Верстапен може да напусне Ред Бул, ако Кристиан Хорнер остане в отбора

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS