Рецептата за 2-рото място: Треньор, изпълнители, дисциплина, цел и постоянство

Ръководството и привържениците са точната подправка

Добри Атанасов Добри Атанасов

Ако има още такива сред нас, които се чудят каква е точната рецепта на Черно море за завоюваното 2-о място, моят прочит за нея е: треньор, изпълнители, дисциплина, цел, постоянство. И още две важни подправки - собствениците и привържениците.

Треньорът:
Илиан Илиев говори с работата си, с точния прочит на играта на противниковите отбори, с точния подбор на изпълнителите спрямо съперника, с изразения си нюх за привличане на играчи и внедряването на таланти от школата към мъжкия футбол. И още, и още, и още - все неща, които допринесоха за това той да стане и национален селекционер.

Изпълнителите:

Черно море е един сработен отбор. Ядрото на тима е вече като едно семейство с 4-5 годишно съвместно съжителство. На ключови постове отборът разполага със стабилна конкуренция, въпреки че през този сезон остана без двама много важни футболисти в лицето на Матеус Машадо и Алекс Фернандес. На тяхно място моментално дойдоха Уеслен Жуниор и Илиан Илиев младши, с които липсата им се компенсира адекватно. Сред играчите на Морето има изразени лидери като Даниел Димов и Васил Панайотов, което си е много сериозен коз.

Дисциплината:

Ако някой се е съмнявал в налаганата дисциплина от страна на треньора и стриктното придържане към нея от страна на играчите, ще дам само един пример - Алекс Фернандес.

Един много силен играч в дясната зона на атаката, на когото веднъж му бе простено своеволие, но във втория случай, когато в главата му вибрираше само една цел - трансферът, Илиан се лиши от него за важния остатък от сезона, въпреки че нямаше тогава достоен негов заместник. Подобен ход изчерпва темата за нивото на дисциплината в отбора.

Цел:

За първи път имаше ясно поставена цел от страна на ръководството - минимум 3 място и европейски турнири. И тази цел беше обоснована, защото отборът разполага с необходимите играчи, за да я постигне. Наличието на Матуес и Алекс, които са открития на Илиан Илиев, бяха дали сериозна заявка за класа, което още повече прилягаше на поставената цел. Те бяха последното допълнение към сериозната сплав от качествени и всеотдайни играчи, които искаха да се докажат и да изстрелят отбора в Европа.

Постоянство:

Безкомпромисен у дома и доминиращ в повечето мачове навън. Такъв беше Черно море този сезон. С победите идваше и самочувствието. От мач на мач играчите стъпваха на терена по-уверени, а успехите не ги караха да се главозамаят и да подценяват определени съперници. Дори след трансферите на две от важните си фигури за общо милион и половина евро, отборът не се разклати, а продължи уверено към целта.

Ръководството:

Никаква намеса от страна на собствениците в работата на треньора и щаба му. Подариха му търпение и вяра с убедеността, че той е точният човек. Много стройна организация в клуба. И забележете - администрацията включва едва 3-4 души.

Привържениците:

Казах го и на полусезона, ще се повторя и сега. Изключително силна връзка между фенове и отбор. Без това не става! Като семейство са. Като брак, който никой не може да разклати. Отборът играе за феновете, феновете живеят за отбора. Единни са.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ