Ивет Лалова и националният отбор на България по лека атлетика ще се състезават на Европейския отборен шампионат – втора лига. Надпреварата ще се проведе на този уикенд 10-11 август в хърватския град Вараждин.

Тази сутрин отлетя група от 52 българи за Истанбул, включително състезатели и треньори. От Турция те ще хванат полет за Загреб, където ще ги чака автобус за Вараждин. От летище София отлетяха Тихомир Иванов, Габриела Петрова, бегачът на средно дълги разстояния Митко Ценов и Радослава Мавродиева. Ивет Лалова-Колио и сребърната медалистка от олимпийските игри в Рио да Женейро Мирела Демирева ще чакат там на място. Те ще пристигнат съответно от Италия и Холандия

Преди девет години в Малта най-бързата бяла жена в света Ивет Лалова помогна на България да се изкачи от третото ниво на Европейския отборен шампионат до второто. Тогава тя спечели бягането на 100м, финишира втора на 200м и бяга в отборната щафета 4х100м, която българсите състезателки спечелиха.

Ивет Лалова е абсолютен рекордьор, тъй като печели максималните възможни точки 7 пъти в историята на отборния шампионат, което я прави най-успешният състезател в историята на надпреварата.

В тазгодишното издание Ивет Лалова ще бяга в същите три дисциплини, а България ще търси завръщане си в първото ниво на Европейския отборен шампионат, след като през 2017г. отпадна оттам. По новите правила на ЕА само най-добрият отбор се качва в горната дивизия, а петте най-лошо представили се изпадат в долната. Лекоатлетите ни ще се състезават срещу тимовете на Хърватия, Естония, Австрия, Кипър, Дания, Грузия, Израел, Латвия, Люксембург, Малта и Словения.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS