Изключителен успех за България на АТП Къп (видеоанализ)

Иво Стефанов Иво Стефанов

България победи Великобритания в новия турнир по тенис за мъже АТП Къп, след като в мача на двойки Григор Димитров и Александър Лазаров записаха престижен успех срещу силната двойка Джейми Мъри/Джо Солсбъри. Българите надделяха със 7-6(5), 6-7(2), 11-9 след близо 2 часа игра на „Кен Розуел Арена” в Сидни.

Димитров и Лазаров играха много смело и като равен с равен с една от най-силните двойки в света, а за капак постигнаха четири поредни точки в решителния тайбрек, с които сложиха точка на спора. Първият сет доминираха сервиращите и в него нямаше пробиви. В самото начало на втората част британците взеха подаването на българите, но Димитров и Лазаров се върнаха в сета в последния възможен момент.

В решителния тайбрек Мъри и Солсбъри водеха почти през цялото време и накрая получиха два мачбола при 9-7 в своя полза. Българите обаче отговориха с четири безответни точки и се поздравиха с един от най-големите успехи за родния тенис в отборните надпревари.

Григор донесе първа точка за България на АТР Cup с обрат срещу Евънс

България започна със загуба на ATP Cup, достойна игра на Мико

Григор Димитров: Алекс Лазаров е героят на вечерта
 

Шампионски тайбрек

В първите четири разиграни точки в шампионския тайбрек бяха направени три минипробива, а резултатът бе 2:2. Британците направиха нов минипробив и поведоха с 4:2. Българите върнаха минипробива и намалиха изоставането при 4:5. Британците осъществиха два минипробива при сервиса на Александър Лазаров и поведоха със 7:4. Лазаров запази хладнокръвие и върна един от минипробивите за 5:7. Александър Лазаров има основна заслуга за направения обрат от страна на България в края на шампионския тайбрек. При 8:7 британците имаха на свой сервис възможност да затворят мача и спечелиха първата точка, за да поведат с 9:7. Последва ново страхотно отиграване от страна на Лазаров и резултатът бе намален от българите на 8:9. Българите отразиха и двата мачбола, за да поведат с 10:9. Лазаров отново запази хладнокръвие и именно той успя да реализира победната точка за българската двойка, която спечели с 11:9 точки шампионския тайбрек.

II сет

Британците направиха ранен пробив във втория сет и поведоха с 1:0. Мъри и Солсбъри осъществиха първия пробив в мача. Британците затвърдиха пробива, въпреки че изоставаха с 0:30. Двата отбора печелеха геймовете си до 5:4 в полза на Мъри и Солсбъри. В момента, в който британците сервираха за спечелването на сета се стигна до пробив от страна на българите, които изравниха резултата за 5:5. Александър Лазаров демонстрира много силна игра и бе с основна заслуга за осъществения пробив. Българите се възползваха още от първата възможност за пробив, която се откри пред тях във втория сет. Последва гейм на 0 и по този начин Димитров и Лазаров поведоха с 6:5 във втория сет. Британците спечелиха подаването си и по този начин пратиха втория сет в тайбрек - 6:6. В него британците бяха по-настоятелни и се възползваха от някои неточности в играта на Димитров и Лазаров. В крайна сметка тайбрекът бе спечелен от Великобритания със 7:2 точки и победителят в мача бе определен след шампионски тайбрек. 

I сет

Мачът започна със сервис на Джейми Мъри. Той бе убедителен и не пропусна да вкара първи сервис. Британците изпитаха леки колебания, но спечелиха първия гейм и поведоха с 1:0. Григор Димитров бе убедителен в своето подаване, а България изравни гейковете - 1:1. Джо Солсбъри не бе убедителен в следващия гейм, в който той сервираше. България стигна до три възможности за пробив при 40:15, но не успя да реализира нито една от тях. Така Солсбъри и Мъри удържаха и поведоха с 2:1. Британците стигнаха до три възможности за пробив в четвъртия гейм, в който на сервис беше Александър Лазаров. Резултатът бе 40:15 за Великобритания, когато Лазаров направи много добър сервис в тялото на Мъри, а след това Димитров с чудесно отиграване успя да изравни резултата. Следващата точка бе спечелена от българския отбор, който по този начин изравни резултата - 2:2. Българският отбор демонстрира чудесна екипна работа в четвъртия гейм от мача, когато бе изправен до стената. Британците спечелиха следващото си подаване и поведоха с 3:2 гейма. След гейм спечелен на 0, България изравни резултата - 3:3. Солсбъри отново имаше проблеми при своето подаване и резултатът бе 0:30, но британците успяха да се измъкнат и да поведат с 4:3. Александър Лазаров бе убедителен в своето подаване и след гейм на 0, България изравни резултата - 4:4. Отборите спечелиха следващите си две подавания и се стигна до тайбрек при 6:6. Българите успяха да спечелят първия сет, след като взеха тайбрека със 7:5. 

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още