Решенията след заседанието на ИК на БФС: Женски мачове по телевизията и ВАР в края на април 2021

dsport.bg

На днешното си редовно заседание Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз прие предложението на първия вицепрезидент на централата Емил Костадинов за оказване на помощ към аматьорските футболни клубове, членове на БФС, за справяне с последствията от пандемията от COVID-19, написаха от родната футболна централа в сайта си.

За целта ще бъдат закупени 100 комплекта пособия за учебно-тренировъчна дейност, които ще бъдат предоставени на клубове в сферата на детско-юношеския футбол. Допълнително за реализацията на програми в сферата на масовия футбол ще бъдат предоставени 1000 броя топки, 100 комплекта мрежи и 20 комплекта пособия за учебно-тренировъчна дейност по проекта „Безплатни тренировки“.

БФС също така ще продължи да поема съдийските и делегатските такси на отборите, участници в елитните юношески групи U19, U17 и U15, през този и през следващия сезон.

Членовете на ИК бяха запознати с програмата за подготовка и обучение на съдиите за получаване на сертификат за работа със системата VAR и с изискванията на ФИФА за сертифициране и получаване на лиценз на стадионите от ППЛ. Проектът на комисията с председател проф. Лъчезар Димитров включва 5 етапа, съгласувани и одобрени от ФИФА, като целта е към края на месец април 2021 г. да се осъществи реалното използване на системата VAR в плейофната фаза на Първа лига за срещите на първите 6 отбора в класирането.

По предложение на Комисията за селекция и избор на фирма-доставчик на технологията VAR за внедряване и използване в ППЛ от началото на сезон 2021/2022 г., Изпълнителният комитет се запозна с дейността на четирите дружества, предоставили оферти, и определи тази на фирмата Hawk-Еye Innovations като най-комплексна и с най-добра цена, и възложи на Комисията да продължи преговорите с компанията за конкретизиране на детайлите по бъдещия договор.

Членовете на ИК одобриха нови 57 футболни клуба за членове на БФС и единодушно гласуваха за отпадането на общо 116 клуба, които до момента бяха част от системата на съюза, поради неизпълнение на задълженията, установени в чл. 29 от Устава на БФС.

Въз основа на засиления интерес към първенствата по женски футбол и постъпилите оферти за телевизионно излъчване на двубоите от държавното първенство ИК одобри и даде съгласие за сключване на договор с Нова Броудкастинг груп. Мачовете ще бъдат излъчвани по канала Нова Спорт, а срокът на контракта е 5 сезона.

Приет бе и Колективен трудов договор, изготвен съвместно от БФС, ПФЛ и Асоциацията на българските футболисти, според който минималното месечно трудово възнаграждение на професионален футболист от ППЛ се фиксира на 1500 лв., а на професионален футболист от ВПЛ – на 800 лв. Договорът влиза в сила от септември 2020 г. и е със срок на действие 2 години.

Александър Тарханов е новият старши треньор на Славия

Емил Костадинов: Българите сме интелигентни и мисля, че бързо ще въведем ВАР

Фурнаджиев: Всичко около конгреса е ясно, Дерменджиев има кредит на доверие

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още