Решението в Барселона по въпроса с Куман е неизбежно

dsport.bg

Ветровете на промяната задухаха в Барселона. Едно от най-важните решения пред президента Жоан Лапорта е кой да бъде наставник на тима през следващия сезон. Роналд Куман има договор за още една година, но бъдещето му е неясно. Следващите дни ще бъдат напрегнати, но не трябва да се протака с окончателното решение. Към момента обаче има много неизвестни и може да се случи всичко.

Куман приключи сезона с минимална победа над Ейбар. В същото време никой не е споменавал нищо за раздяла с треньора и той е готов да започне втория си сезон начело на каталунците. Нидерландецът ще проведе много важна среща с Жоан Лапорта и на нея трябва да вземе решение за неговото бъдеще, ако все още не са го направили. На срещата трябва да се направи равносметка на изминалия сезон и треньорът да даде мнението си, какви промени трябва да се направят в отбора, за да стане той по-конкурентноспособен през следващата година.

При последната подобна среща Куман бе искрен и реалистичен с преценката си. Той е такъв дори на пресконференции с медиите, когато обикновено не се издават подробности относно състоянието на клуба отвътре.

Възможно е обаче, ако финансовото състояние на клуба е по-добро, треньорът вече да знае, че следващият сезон няма да е начело.

Бившият съотборник на Христо Стоичков в Барселона рядко прибягва до дипломация и заяви, че за него това, „което има значение, е моят стол“. Той го каза високо и ясно без да се притеснява от последствията, но това не означава, че няма да има такива.

В клуба не одобриха неговите изявления, в които молеше за уважение към своите играчи. Нидерландецът обаче не се притесни от това и дори си позволи да критикува нивото на своя отбор 24 часа по-късно. Той дори каза: „Не мисля, че съм най-добрият треньор за този клуб, има и по-добри.“

Неговият манталитет и начин на работа не се харесаха на шефовете в Барселона и днес треньорът е с единия крак извън клуба.

Затова ако догодина Куман не е треньор, причината няма да е в прекалената искреност пред камерите, а ще бъде в начина му на работа.

Причината за всичко е комплексна. Решението обаче ще зависи от президента Жоан Лапорта, който още в първата година след завръщането си ще трябва да взема важни решения за бъдещето на Барселона. Освен казуса с треньора, другата голяма тема, която трябва да стигне до своя край, е ситуацията около подновяването на договора на Лионел Меси.

Ръководните органи търсят изход, тъй като периодът на пандемия се отрази много лошо на клуба, приходите в него рязко са спаднали. Лапорта би взел треньор като Юрген Клоп, Шави, Нагелсман, Ханзи Флик или друг, който ще наложи „рок енд рол“ стил в Барселона и ще се хареса на феновете. Кризата обаче остави касата на Барселна празна и това възпрепятства президента за тези му намерения. Така че е много вероятно Роналд Куман да продължи да бъде треньор на Барселона и през следващия сезон, защото отборът няма друга опция.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още