Германската футболна асоциация (DFB) ще позволи на транссексуалните футболисти да избират дали ще се състезават при мъжете или жените.

Проблемите с транссексуалните спортисти бяха в центъра на вниманието на обществеността през последните седмици. Примерът с Леа Томас, американска плувкиня, която чупи рекорди в състезанието при жените и е родена като мъж, привлече много внимание.

В крайна сметка Световната организация по плуване (FINA) реши да забрани състезанието за транссексуални при жените.

Футболната асоциация на Германия взе революционно решение. Хората, които са променили пола си, могат да избират къде да играят - в Бундеслигата за жени или мъже.

DFB взе решението във четвъртък, а то гласи, че футболистите няма да бъдат обвързани с лични идентификационни данни като актове за раждане. Така футболистите ще се представят под граждански статус „различни“ или „безсрочно“ и ще могат да се състезават в каквото си пожелаят състезание.

„Това се отнася и за транссексуални играчи, които вече могат да променят решението си по всяко време или да останат в отбора, за който са играли преди. Докато спортната активност не засяга здравето на човек, докато приема лекарства, човек може да участва във футболен мач“, обявиха от Футболната асоциация на Германия.

Правилата ще влязат в сила от началото на новия сезон.

Той се бе договорил с Барселона, отиде в Реал Мадрид, а сега му търсят нов отбор

Тен Хаг взе решение, което няма да хареса на Хари Магуайър

Реал хвърли око на Хюн-мин Сон

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS