Българският национален отбор по баскетбол е на лагер в Самоков, където се готви за световните квалификации. Отборът на Росен Барчовски има контрола срещу Сърбия, която ще бъде изцяло закрита.

Утре се очаква пристигането на Александър Везенков и Емил Стоилов, а на 23-ти Дий Бост.

Националният селекционер Росен Барчовски даде специално интервю за Дарик радио и dsport.

„Обичайно както винаги, свежи, здрави. Опитът ми показва, че винаги е така. С този отбор нямам проблеми с отношенията, има добър колектив. Работят сериозно. Дий Бост пристига на 25-ти, Емил Стоилов и Александър Везенков трябва утре да дойдат. Всички за здрави, което е най-важно. В различна форма са. Някои свършиха отдавна, други скоро. Трябва да се внимава с подготовката. Тук се пипа малко ювелирно. В общи линии гледам натоварването да не е тежко.Гледайки всички финали на първенствата, които завършват, отборите бяха преуморени и се опитвам да черпя опит от това нещо. Приоритет номер 1 е да бъдат свежи“, каза Барчовки.

„Всички в Сърбия са звезди. Те имат възможност да направят три национални отбора. Като треньор ме задоволява, че е затворена, но от друга страна имаше много желаещи да гледат този мач. Такова е желанието на Сърбия и ще се съобразим. Проверката е престижна. Те не правят контролни срещи с този и онзи. Това е знак за отношение с нашия баскетбол. Мисля, че сме събрали най-доброто, което можем. Доволен съм от това нещо. Има и други играчи, не по-слаби, на същото ниво, но съм се съобразявал със способността да работят и живеят в колектив. Нямаме мегазвезди и е важно да имаме химия. Противниците са с по-различни състави от това, което е през сезона. По-силни ще бъдат, тежка задача и голямо предизвикателство“, допълни още той.

„Ние трябва да дадем това, на което сме способни. От нас зависи, не от противника. Трябва да си вярваме. Ще работим върху две неща – тактически, което е основно и разбира се да докараме играчите във форма за краткото време, което имаме“, заяви Барчовки.

Той се обърна и към феновете на баскетбола в България. „Феновете ще са изключително важни за тези мачове. Съставът на Литва е такъв, че трябват общи усилия. Всички наши привърженици трябва да дойдат и да подкрепят националния отбор. Една победа е престиж, но дава шанс за влизане в следващ етап с нови силни отбори. Призивът и молбата ми е да подкрепят българските момчета“, завърши специалистът.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS