Румънският футболен функционер Корнел Дину направи скандални разкрития в книгата си "Мистериите на Господина". Там той описва случай от 1991 година, в който северните ни съседи се опитали да подкупят наши национали преди мач между двата отбора. Става въпрос за европейската квалификация между България и Румъния 20 ноември 1991 година, завършила 1:1 в София.

Румънците се нуждаят на всяка цена от победа (с изключение на 1:0), за да се класират за финалите в Швеция следващата година. България вече е загубила шансове за класиране и мачът е протоколен за нашите.

Тогава румънците правят опити да подкупят националите ни с 500 000 долара, но желанието им е осуетено и след равенството за първенството се класира Шотландия.

Изданието evz.ro книгата на Дину: "Президентът на Румънската федерация Мирча Санду поиска помощта на един човек - Дан Албан (бел. прев. бизнесмен, който умира в края на 1991 г.) за операция "София". Той отиде в България в началото на ноември заедно с Джовани Бекали, който познаваше много добре тъмните среди на юг от Дунава.

Те осъществиха контакт с българите. Беше ми казано, че са събрани около 250 хил. долара от различни президенти от румънски клубове, за да се финансира "сделката". Аз си спомням, че може би сумата беше към 500 хил. долара, но няма значение", пише в книгата си той.

"Парите бяха събрани в едно дипломатическо куфарче и с него Дан и Джовани се отправиха към София да предложат подкупа. Но явно е, че нищо не е станало с оглед на резултата".

В този мач Боби спаси дузпа на Георге Хаджи при резултат 1:0 за румънците. Впоследствие Наско Сираков изравнява и двубоят приключва 1:1.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS