Русия пред изхвърляне от Евро 2020

dsport.bg

Натискът срещу спорта в Русия се засилва, след като от световната антидопингова агенция WADA поиска изхвърляне на държавата от всички международни спортни състезания за срок от 4 години. Това се отнася и за Европейското първенство следващата година. Вече стана ясно, че руските спортисти са заплашени от спиране за участие в Олимпиадата в Токио. Също така се очаква да бъдат отнети домакинствата на всички състезания, които попадат в международния календар.

Комитетът за проверка на съответствието към WADA препоръча санкциите, след като беше анализирана информацията от замесената в прикриване на систематична употреба на допинг лаборатория в Москва, предоставена на УАДА през януари.
Руснаците се опасяваха от спиране на участие в квалификациите за световното първенство в Катар през 2022 година, но при новите обстоятелства санкцията може да бъде наложена по-рано и да засегне Европейското първенство, тъй като той е под егидата на УЕФА.

Генералният директор на РУСАДА Юрий Ганус призна, че действително съществува опасност тимът на Станислав Черчесов да не бъде допуснат до еврофиналите, а Санкт Петербург да не приеме мачовете, на които е планирано да бъде домакин. 
"Трябваше да изпълним две условия. Първото бе до 31 декември 2018 година да допуснем експерти в московската лаборатория и да им предадем електронната база данни. Второто условие беше до 30 юни 2019 г. да осигурим прехвърлянето и на материалните данни - пробите от списъка, които да бъдат представени в разследващия отдел на УАДА. Изпълнихме първото изискване със закъснение - в средата на януари, но УАДА го зачете. Разследващият отдел на агенцията обаче установи много несъответствия. Базата данни не беше автентична. Министърът на спорта Павел Колобков каза, че това са технически корекции. Аз обаче видях списъка. Всички ползваме компютърните технологии. Едно е да има неволно изтрит файл, но в случая става дума за липсващи данни, които касаят цялата структура. Когато видях въпросите на УАДА към Русия във връзка с манипулираните данни, бях в шок. Как е възможно да бъде предадена подобна база данни, когато е ясно, че всичко ще излезе на бял свят и за спортните организации ще има последици", обясни Ганус. 

На сайта на УАДА бяха публикувани откъси отпрепоръките на експертната група. Ако руската страна бъде призната за виновна на заседанието на Световната антидопингова агенция на 9 декември, РУСАДА отново ще остане без лиценз. 

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още