Международната антидопингова агенция (УАДА) обяви в понеделник, че ще разследва „несъответствия“ в лабораторните данни, осигурени от Русия, което повдига вероятността за нова забрана на страната преди Олимпиадата в Токио през 2020.

УАДА сподели в свое изявление, че е дала три седмици на Русия, за да отговори на проблемите с данните. Разкритието отваря вратата за нови санкции срещу Русия, която бе наказана да не участва на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през 2018 заради допинг.

“Осигуряването на автентичността на данните от Московската лаборатория беше едно от критичните условия на ЕксКо към РУСАДА, за да запази своята сервилност“, се съобщава в изявление след среща на Изпълнителния комитет на УАДА в Токио.

Припомняме, че Русия предаде хиляди файлове и проби от Московската си антидопингова лаборатория през януари, изпълнявайки ключово условие за възстановяването си от УАДА миналия септември. Руската антидопингова агенция е наказана от три години насам заради разкрития, свързани със систематична конспирация за разменени проби на Игрите в Сочи през 2014. По време на забраната си, МОК позволи на Русия да участва на Олимпиадата в Рио през 2016, но на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг руснаци можеха да вземат участие само под неутрален флаг.

Въпреки това, Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (ИААФ) не отхвърли забраната си към Русия от ноември 2015, независимо че повечето й атлети се състезават под неутрален флаг. ИААФ ще преразгледа отново случая с връщането на руски атлети преди старта на Световното първенство по лека атлетика в Доха на 27 септември.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS