Ансамбълът на България по художествена гимнастика приключи участието си на Световната „чалъндж“ купа в Минск със златно отличие във финала на обръчи и бухалки и с пълен комплект медали от трите състезателни дни. За обобщение на българското участие в турнира, както и за информация от първо лице относно скандалните оценки в Беларус потърсихме Мария Чернева – съдия по художествена гимнастика и редактор в beautyinsport.

„Ансамбълът вече може да се нарече истински завършен отбор от състезатели, след като успя да изиграе четири от четири съчетания без грешка за първи път в кариерата си. България единствена успя да постигне това постижение на турнира в Минск с най-сложните съчетания, които някога е имала. Боряна Калейн получи невероятна оценка за новите си бухалки – 23.150. За съжаление, тя не успя да се добере до медалите, но при една много усърдна работа можем да очакваме от нея отличия и квота за Токио на най-важния форум през годината“, започна Мария Чернева.

„В един от компонентите за трудност е нечовешки трудно да се проследи съчетанието. Тоест, съдиите могат да се опитат да видят и запишат всичко, но е чисто човешки невъзможно да го направят. И тук се създава една предпоставка за тези, които имат изгода от недобросъвестни съдии, просто да напишат някакво число и да се оправдаят с това, че не са успели да видят всичко.“

„В индивидуалното почти на 100% съм убедена, че двете квоти са наши. Момичетата ще успеят, вярвам в тях. Сигурна съм, че го могат. Остава само да го направят,“ завърши позитивно Мария Чернева в интервю специално за Дарик и dsport.bg. Чуйте целия й разговор с Божидар Русев в прикачения аудио материал!

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS