Съдийската комисия защити Кабаков след критиките на Домусчиев

Веско Вълчев Веско Вълчев

Съдийската комисия, в лицето на председателя ѝ Костадин Стоичков, защити Георги Кабаков и неговите решения в мача между Лудогорец и Черно море, след който най-добрият ни рефер бе жестоко разкритикуван от собственика на шампионите Кирил Домусчиев.

"Към един съдия се предприемат дисциплинарни мерки, когато оценката е под 7,5. Оценката на Кабаков е висока и не виждам драма. Това, че той не бе в нарядите, просто така му се е паднало. Имаме 18 ръководещи и няма как всеки да ръководи всеки кръг.  Мнението на Съдийската комисия е, че неговото съдийство е коректно. Лично аз осъществих контакт с него. Заставаме зад неговите решения и по-голямо предпазване от това здраве му кази. Всяка медия може да изказва мнения, но със сигурност, че съдията Кабаков не е наказван, не е спиран и не виждам драма", заяви Стоичков.

"Няма жалба (от Лудогорец). Март 2018 имаше две слаби съдийства - на Волен Чинков и Георги Кабаков. Тогава си подаде оставката Петър Петров. Един съдия се създава с години, расте и не може с лека ръка, особено достигнал вече пред върха. Той Кабаков в неофициални разговори е в проектите, някои казват за Евро 2020, това не съм чул, но в проекта за Мондиал 2022 е Кабаков. След 1986 година, когато за последно Богдан Дочев бе, български съдия не е ръководил. Сега има шанс за 2022. Най-малко ние ще тръгнем един съдия да го "ликвидираме", да го отстраним. Ако не въведем системата ВАР, той ще свири, но асистенти ще са му италианци, испанци и други", каза в същото време Петър Петров, който бе и съдийски наблюдател на срещата Лудогорец - Черно море.

"Към тези критики, когато са основателни, аз ще ги приема. Когато не са, няма как да ги приема. Трябва да ви уверя, че Съдийската комисия, когато има даден казус, ние разглеждаме обстойно представянето на съдията, така че излизаме с вътрешно становище и заставаме зад съдията или не заставаме. Недопустимо е, когато собственици на клубове, когато треньори, когато други хора, които са в ръководството на футболни клубове, да отправят критики, които не са основателни. Има много такива резки, бих казал недобри пожелания към съдиите, и в такива моменти Съдийската комисия това, което прави и ще прави, е да сезира комисията по етика и феърплей за налагане на дисциплинарни наказания. Това е нормалният път.", каза още Костадин Стоичков.

"Съдийската комисия няма да прави такава практика, че да влиза в полемика, в обяснителен режим, да се обясняваме и така нататък. Има си правила, по които Съдийската комисия ще реагира. Това е нормалната реакция.", сопълни шефът на съдиите.

В същото време Стоичков категорично заяви, че Съдийската комисия не е подлагана на натиск, а освен това не е чувал рефери също да са подложени на натиск. "Оставили сме ги да творят на терена", каза Стоичков.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ