Съдиите във Висшата лига недоволни от критиките за употребата на ВАР

dsport.bg

Шефовете на съдиите във Висшата лига са изключително недоволни от критиките, които подчинените им получават за използването на системата ВАР.

Най-сериозните критики към ВАР и съдиите идват от фенове, футболисти и мениджъри поради немалко на брой отменени голове за минимална и трудно забележима дори на повторение, засада.

Лукас Бруд, който е генерален секретар на борда на международната футболна асоциация (IFAB), преди седмица заяви, че „ако отделиш няколко минути, опитвайки се да определиш дали има засада или не, тогава не е ясно и очевидно. В такъв случай не трябва да има промяна в оригинално взетото решение“.

Според съдиите на Острова, изказването на Бруд заблуждава, тъй като реферите прилагат ВАР при съмнения за засада в съответствие с правилника.

Футболните правила гласят, че засада има без значение с колко малко атакуващият футболист е зад защитата на противника.

Има обаче и съмнение за това, че ВАР не показва с толкова голяма точност положението на даден футболист в момента на паса към него и това може да доведе до грешно отменен гол.

Някои футболни органи, като УЕФА например, обмислят промени в правилника, чрез които ВАР ще може да се намесва само при очевидни грешки на страничните съдии.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още