Само в dsport: от кухнята на Уимбълдън говори майстор-сладкарят и брат на Владо Карамазов шеф Иван Александров

Инес Павлова Инес Павлова

Тази година един българин се грижи за сладките изкушения специално за кралските особи и вип гостите на „Уимбълдън“. Шеф Иван Александров е един от най-талантливите български майстор-сладкари, който твори истински шедьоври, а неотдавна направи една от тортите за сватбата на Мегън Маркъл и принц Хари. Последните дни обаче по-големият брат на актьора Владимир Карамазов има привилегията да е в специалната кухня към Royal Box (ВИП ложата на главния корт) на Ол Ингланд Лоун Тенис анд Крокет Клъб.

В специално интервю за Дарик и dsport шеф Иван Александров, макар денонощно да е ангажиран с работата си като главен сладкар на Royal Box, разкри какво се случва в кухнята, където преди дни бе и самата херцогиня на Кеймбридж Кейт Мидълтън, какво може да опитат привилегированите гости като сладки творения на метри от централния корт, колко още българи са част от организацията на най-стария и престижен тенис турнир в света, а и дори как на ръка с четчица се грижат за чистотата на плочките в целия комплекс.

Шеф Александров сподели, че не е фен на спорта и преди да се озове на работа край кортовете на „Уимбълдън“ е наблюдавал само няколко мача на Григор Димитров. Напълно очаквано магията на тениса го завладява, след като се докосва до „свещената трева“.

„За Уимбълдън специално ме поканиха. Техният главен сладкар реши да напуска и ми се обади главният готвач на Royal Box. Това е на корта едно оградено място само за випове, където всъщност имат специален ресторант за тях. На финалния ден победителят показва там купата, която е спечелил. Главният готвач на този ресторант ме покани да се присъединя към тима им. Обмислях това предложение понеже все пак с моя бизнес съм ангажиран много. Не бях сигурен дали да поема постоянна работа. Реших да пробвам и така ме завъртя въртележката“, сподели той.

„В момента десертното меню кастърд панакота, която е с ревен. Има различни вкусове. Вторият ден част от менюто е кейк боксове с шоколадов мус. След 15:30 се сервира английския чай, който е част от традицията. Задължителни са ягодите на „Уимбълдън“. Като видя сутрин тоновете ягоди в кухнята и ми прилошава. Работим с най-скъпия сорт ягоди в Англия. Казват, че се произвеждат само за „Уимбълдън“ и това са най-огромните ягоди, които съм виждал“, продължи топ сладкарят.

„Тази година няма пандишпанов кейк в менюто. Има крем Брюле. Всички гости на този турнир са випове, присъстват кралски особи, така че трябва да се спазват традициите и няма как да вкараме нови десерти“.

„Срещата с кралските особи е много сложна. Те се обслужват основно от мениджъри, поради простата причина, че те имат етикет на посрещане и титлите специално се съобщават. Моят шеф само имаше честа да е до херцогинята Кейт Мидълтън. Цялата кухня беше отцепена. Имаше сериозна охрана около цялото това нещо. В 6:30 ме посрещна полиция, цялата кухня беше прегледана. С кучета минаваха да проверяват за експлозиви. Доста сериозно беше цялото това нещо. Мерките за сигурност са много високи и ние разбрахме за това нещо последни“.

„Имаме достъп до кортовете и могат да се гледат мачовете от централно място. Но в процес на работа последното нещо ми е да гледам кортовете. След работа обаче всеки ден, излизайки от кухнята съм на корта моментално. От едната страна на кухнята виждам всички мачове, които са от квалификациите, а от другата виждам централния корт. Най-много ми харесва атмосферата, държанието на публиката и дисциплината. Впечатлих се много на охраната, която не пуска по време на игра да влизат и излизат хора на трибуните, за да не се разсейват състезателите. Аз по-скоро гледах цялата тази организация, отколкото самата игра“, разкри шеф Иван Александров пред dsport.

„Уимбълдън се стреми да бъде един от най-престижните тенис турнири. Обръщат внимание на всичко. На първия ден ми направи впечатление как плочките по целия „Уимбълдън“ се чистят от хора с четчици едва ли не. Обясниха ми мениджърите, че това трябва да е топ събитието на тениса“.

„Не съм единственият българин там. Има и други готвачи по кухните. Даже две момичета работят в Royal Box в момента. За жалост, едната хвана COVID-19 два дена преди турнира и не успя да присъства на него, но има българи, които работят в момента“.

„За мен да работя на Уимбълдън е предизвикателство и чест. Все пак си част от нещо мащабно. Предизвикателство е, но най-вече чест“, завърши той.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още