Националният отбор на България по тенис за мъже ще има лагер в Америка преди гостуването си на Коста Рика в плейоф за оставане в група II на зона Европа/Африка за Купа Дейвис. Пред Дарик радио и dsport.bg президентът на БФТенис Стефан Цветков обяви, че тимът ни с капитан Тодор Енев може да се подготви в Маями по най-добрия начин за битката с Коста Рика на 6 и 7 март 2020 година. Победителят от този мач ще играе плейоф за изкачване в група I през есента на 2020 година срещу някой от загубилите срещите си от Световната първа група на неофициалното световно първенство по тенис за мъже. 

Цветков коментира плюсовете и минусите на жребия, който ни отреди съперник, който няма играчи в световния елит, но ни размина от потенциалната възможност да спорим за Купа Дейвид с Гърция на Стефанос Циципас. „Радващо е, че с новата система на Купа Дейвис родните национали имат възможност да играят повече мачове. Има много добър календар във Флорида от турнири и условия заради отношенията ни с американската централа да организираме в разумни граници и без разходи подготовка на тима ни за мача с Коста Рика. Ще се реши в Маями или Флорида защото е близо и с подобен климат. А защо не и след Купа Дейвис да останат за още подготовка в този район. Най-положителното е, че нашите тенисисти ще имат възможност за повече мачове и трупани на опит с новата схема. Ако жребият ни бе срещнал с Гърция, щеше да е добре за публика, младите състезатели, а дано в икономически план за федерацията защото нямаме много възможности за продукти и надграждане финансирането на програми“, каза Цветков. 

Босът на родния тенис на въпрос дали именно мачът с Коста Рика е последна възможност за покриване на нормативите за участие на Летните олимпийски игри в Токио: „Правилото на участие на Олимпиада го има, но моето чувство е, че за играчи от голям ранг и добри резултати новата олимпийска комисия към ITF, която ще бъде сформирана следващия месец, ще прояви гъвкавост и може да направи изключение“. 

Стефан Цветков, който преди дни бе преизберат за член на Борда на директорите на Международната федерация, не подмина и другата важна задача на централата – многото участия на детски и юношески тимове на различни големи форуми до края на годината, както структурната работа у нас и болката си –подпомагането на младите и че родителите дават много пари за децата си. 

Повече от интервюто със Стефан Цветков, чуйте в аудиото.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS