Саудитска Арабия строи мегаград за 1 трилион, който да бъде домакин на Мондиал 2034

dsport.bg

Саудитска Арабия се надява да превърне чисто нов мегаград в центъра на своята кандидатура за Световното първенство през 2034г. Град Неом беше обявен от престолонаследника принц Мохамед бин Салман през 2017г. като част от Визия 2030 на страната, с цел да завърши строителството до края на десетилетието.

Тръпката е навсякъде с efbet.com

Неом се намира близо до Червено море и ще има плаващ индустриален център и пристанищен град.

Планинският заобикалящ го климат също означава, че градът има разнообразен климат с планински ски курорт, наречен Троена, който ще бъде домакин на зимните Азиатски игри през 2029г. Ще бъде построено и летище, което да свързва града с останалия свят.

Но най-впечатляващото нещо за Неом е огледалната мегаструктура, наречена The Line.

Линията е близо 180 километра, висока 500м и широка 200м огледална сграда, която ще свързва Неом с останалата част от кралството.

Линейната структура ще функционира като един масивен град, като рекламният уебсайт на Неом твърди, че жите;ите ще могат да получат всичко, от което се нуждаят за ежедневието си в рамките на пет минути пеша.

Жителите няма да имат автомобили, а енергията ще идва от слънчеви и вятърни източници.

Саудитските ръководители вече са започнали да се свързват с високопоставени фигури в световния футбол с надеждата да получат подкрепа за кандидатурата си за 2034г.

Предполагаше се, че Световното първенство в Саудитска Арабия ще се проведе през зимата, точно както Катар 2022, поради топлия климат в страната.

Но саудитските власти се надяват, че планинските околности на Неом мога да се използват за създаване на стадиони в по-хладен климат, което ще позволи на Световното първенство да се проведе в традиционното си лятно време.

Въпреки това зимен турнир също не е изключен и може да се проведе между ноември и декември, както се случи в Катар.

Съществуват опасения от страна на европейските държави относно подкрепата на евентуалната кандидатура на Саудитска Арабия през 2034г., поради проблемите на страната с правата на човека.

Саудитска Арабия се надяваше да получи подкрепа, като се оттегли от надпреварата за домакинство на турнира през 2030г., като общата кандидатура на Испания, Португалия и Мароко се смята за настоящия фаворит.

И докато се смята, че това усилие е било неуспешно, саудитците са се свързали с други конфедерации, за да си осигурят подкрепа.

Саудитците са били особено ревностни в привличането на подкрепа от Африканската и Океанската конфедерации и са подписали „меморадум за разбирателство“ с Еквадор, Гана, Индия и Сингапур, наред с други.

Но дори и да успее, кандидатурата на Саудитска Арабия вероятно ще се сблъска с негативна реакция от по-широката футболна общност, подобно на тази в Катар, поради спазването на човешките права в страната и криминализирането на хомосексуалността.

Град, който не съществува, ще бъде домакин на Зимните азиатски игри през 2029 година

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още