Сдружение "ПФК Ботев" придоби 39% от акциите на футболен клуб Ботев Пловдив. Новината бе съобщена от неговото ръководство.

До момента тези акции бяха собственост на "ТЦ-ИМЕ АД" - в несъстоятелност, като по тази начин сдружението вече е собственик на 100% от книжата на най-стария футболен клуб в България и е готово да предостави до 99% от тях на изявилия интерес руски предприемач Антон Зингаревич.

Придобиването и на последния пакет акции стана възможно, след като през декември сдружението капарира предложените от синдика за продажба книжа и в рамките на заложения срок успя да внесе цялата искана сума в размер на 110 000 лева, a малко по-късно синдикът на "ТЦ-ИМЕ" джироса книжата.

Откупуването стана възможно само благодарение на безрезервната ангажираност на цялата жълто-черна общественост, която чрез няколко успешни инициативи набра нужната сума само за месец. При това кампанията под надслов "100% Ботев Пловдив" е втората подобна за събиране на средства от ботевистите само за няколко месеца, след като едва в края на годината чрез предишната инициатива "Да живее Ботев Пловдив" феновете успяха да съберат над 550 000 лева, за да откупят дълга на своя любим отбор. По този начин привържениците постигнаха уникален за България подвиг - успяха да спасят клуба си два пъти в рамките на три месеца.

Силно впечатление в рамките на "100% Ботев Пловдив" направи демонстрираният от запалянковците, футболистите, легендите и клубното ръководство задружен стремеж към постигането на целта. Привърженици от САЩ, Великобритания, Германия и други страни, както и от цяла България, превеждаха пари по специалната сметка, даряваха средства срещу тениски за каузата и участваха в специално организирания във фейсбук търг, на който бяха предложени десетки ценни за всеки бултрас артикули. Сред най-ценните продадени предмети бяха емблемата и надписът, посветени на 100-годишнината на отбора, емблемата от бившето табло на стадион "Христо Ботев", както и фланелка и топка, подписани от звездата на отбора Тодор Неделев.

Без съмнение сред най-впечатляващите факти е наддаването за дарените от Неделев футболни обувки, с които преди две години вкара гол от центъра на "Лаута" срещу Локомотив Пловдив. Фактът, че за ценния артикул в наддаването наред с феновете активно се включиха по-младите играчи на отбора, както и дарените за целите на търга два медала от младия футболист на канарчетата Димитър Тонев, са най-голямото доказателство за непознаващата граници и разумни обяснения обич към жълто-черния отбор, която буквално се предава от поколение на поколение - и сред привържениците, и сред състезателите. За това силната ангажираност е и доказателство за бизнеса, че фенската маса зад отбора е изключително единна и способна да осъществи считани за невъзможни проекти.

В близките седмици се очаква финализиране на преговорите с Антон Зингаревич за предоставянето на мажоритарен дял от акциите на клуба, а разговорите са във финалния етап.

След прехвърлянето на ценнитек книжа, сдружението ще фокусира усилия върху нови, свързани с ботевизма инициативи, първите от които ще бъдат обявени скоро.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS