Сеене на антиморал!

Пак се връщаме на почти изходна позиция! Последните дни, часове се говори много за контрол, за спазване на мерките – каквито и да са те. А гледайки последната пресконференция на здравния министър и упоритите въпроси, целящи да се каже: „Да, футболните фенове са виновни за новия пик!“, се замислих за примера, който идва от футболните хора. Но не от тези по трибуните, а от тези в ложите.

Запитаха министър Ананиев защо не е дал личен пример, демонстративно тръгвайки си от финала за Купата миналата седмица. Той каза, че всъщност си бил тръгнал. Възможно е, но няма кой да забележи този факт. И поради тази причина, ако това е било демонстрация, опит за някакъв личен пример, попада в графата „неуспешни“. Без да дърпаме дявола за опашката, но до днес, повечето случаи са не толкова сред футболните фенове, колкото сред футболните хора – играчи, треньори, ръководители. Но те винаги минават метър, огън и жупел се сипе по запалянковците. Е да, освен в самото начало на пандемията, когато шестима играчи на ЦСКА бяха изловени от една добре планирана и организирана шпионска акция да си подават топката! Тогава те бяха посочени с пръст! Ето ги! Ето ги бандитите!

Често обаче вербалния пример и вербалното поведение е по-опасно от физическото, тъй като то създава усещането за безпринципност. Припомням самото начало, когато изпълнителния директор на Левски Павел Колев си пожела, да идва заразата! „Най-добре е да стискаме палци да се разпространи коронавируса, за да не се играе мача с Лудогорец“ – нещо от този сорт каза Колев, след загуба от Славия. Ами, желанието се сбъдна, в часта с разпространението. Тогава на 1 март, когато бе изречено това я имаше, я не, половин милион заразени в цял свят. Днес са над 12 милиона, жертвите са страшно много. Няколко дни по-късно последва едно изпросено извинение. И толкоз. Някой ще рече – този пък къде сега се е сетил за това? Защото бързо забравяме, това е сред основните проблеми.

Онзи ден босът на Локомотив Пд за пореден път изби рибата. Нали така му се коментират неговите изказвания сред колегията? В редакциите току някой каже: „Ей, Крушареца пак изби рибата!“ Супер, имаме материал, имаме чело! Сиреч, радваме му се, че е емоционален, атрактивен, че ръси щуротии, които стават за статии, получават се хубави заглавия. „Болен съм от Ковид 19 и сея зараза!“ Е те това каза Крушарски! Това сега, някаква шега ли е, ядно подхвърляне ли е, какъв точно жанр е, че нещо не мога да го определя? Някаква ехидност ли е, ирония? На кого се ядосва и сърди Крушарски? На мен, на теб, на вас, на нас, кой точно му е виновен, че в отбора има половин дузина заразени играчи? Сея зараза! Не „г-н Повелител на купите“ – сеете лош пример! Ето това сеете! Направили сте страхотен отбор, запазихте страхотен треньор, печелите купи – всичко това е чудесно, но то не ви дава правото да се подигравате на ситуацията, да не зачитате правото на тези, които искат да се спазва дисциплина, да се внимава. Да се подигравате на тези, които просто не желаят да се заразяват, въпреки мнението на други, че по-добре това да се е случило. Как беше – стадно да се случи. Защото когато вчера бразилския президент си свали демонстративно маската пред журналисти, втори ден медиите там го разкъсват за тази му магария. А тук всякакви необмислени изказвания и действия се приемат за нормални, леко се засмиваме и си тракаме на клавиатурата материалите и заглавията.

Да, освен изказвания има и действия, които са пример за необмислено поведение. Да, феновете са лошите, защото не сядат през седалка, прегръщат се, много повече са на мачове, където има ограничения. А когато съсобственика на Левски Константин Папазов ликува на пистата с отбора, спечелил Купата на България, въпреки, че това не е отбора на който е съсобственик? И после дава интервю със затворени очи по скайпа, чуди се защо са му затворени очите, а ние се чудим, защо е цялата клоуниада и как така никой не го попита, абе да не би пък заради присъствието му на пистата, заедно с играчите и феновете на Локо Пд да е пипнал ковид-а?

Ето това са примери сред футболните хора! Нали от тях трябва да тръгва, ако щете понякога лицемерното подаване на добрия пример, те трябва да са най-внимателни в изказите си, в действията си! Чудя се понякога кое е по-опасно – да сееш истинска зараза или да сееш антиморал?

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ