Серия А с дългове от 2,5 милиарда евро заради COVID-19

dsport.bg

Едно от наследствата на COVID-19 ще бъде много тежката икономическа криза, която засяга света на футбола, който вече търси мерки за намаляването на загубите. Клубовете вече планират да намалят заплатите на своите играчи.

Разходите на Серия А са нараснали с 500 милиона, от 3 милиарда на 3,5 милиарда евро.

За сравнение обема на продажбите е 2,722 милиарда евро.

Дълговете също продължават да нарастват. Сега те са близо до 2,5 милиарда евро и рискът от „имплозия“ е огромен.

През последните години клубовете в Серия А бяха погълнати от увеличението на печалбите от телевизионни права (1,44 милиарда евро) и търговските приходи (650 милиона евро). „Съкровище“, което обаче отборите използваха за подсилване на своите състави, а не за добродетелни инвестиции в инфраструктурата и др.

Заплатите се увеличиха с почти 300 милиона. Серия А продължава да харчи заеми и очевидно това не е най-доброто условие, за да се изправиш пред срива на икономиката.

Само пет от 20-те отбора в Серия А са с положителен баланс – Наполи (+29,2 милиона евро), Аталанта (+24 милиона евро), Сампдория (+12,1 милиона евро), Сасуоло (+8,1 милиона евро) и Удинезе (+1,2 милиона евро).

Ювентус и Интер преживяха години на разрастване. Сега при тях ще има застой, но ще продължат да разчитат на своите солидни собственици – Аниели и Сунинг.

Много деликатна е ситуацията с Милан, който натрупа загуби от 528 милиона евро за пет години и бъдещето на клуба зависи от фонда „Елиът“.

Рома от своя страна вече сериозно е засегнат от пандемията от коронавирус, тъй като продажбата на клуба на бизнесмена Дан Фридкин е замразена.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още