Шахтьор Донецк подаде жалба пред УЕФА срещу ФИФА. Според клуба, регулациите на ФИФА за спешни трансфери на ръководния орган по време на инвазията на Русия в Украйна са му донесли загуби в размер на 40 млн. евро.

През юни 2022 година Световната футболна централа предприе мерки за защита на чуждестранните футболисти, засегнати от военния конфликт в Украйна, като измени своите правила и позволи на чуждестранните играчи да прекратят договорите си до юни 2023 година.

От Шахтьор заявиха, че това решение на ФИФА е довело до загубата на приходи от трансфери на футболисти в размер на приблизително 40 милиона евро.

„ФК Шахтьор подаде жалба пред Европейската комисия срещу ФИФА относно продължаващото спиране на трудовите договори на чуждестранните играчи и треньори. Бяха предприети действия предвид важността и зависимостта на Шахтьор да извършва трансфери на пазара с футболисти в рамките на Европейския съюз. Решението на ФИФА оказа въздействие върху дейностите на клуба на пазара в Европейския съюз“, заяви изпълнителният директор на Шахтьор Сергей Палкин в изявление.

За момента от ФИФА няма коментар по случая, а Шахтьор Донецк е лидер в украинската Висша лига с 42 точки от 17 мача.

Наглост или тарикатлък – Барса иска милиони компенсация от УЕФА, ако бъде изваден от ШЛ

Режат главата на Юве от кръста – грозят го нови 25 точки наказание

След Русия УЕФА може да изхвърли още един национален отбор

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS