Шапки долу за Маркъс Рашфорд – най-добрият футболист в света

dsport.bg

Маркъс Рашфорд е най-добрият футболист в света. Не заради гола си срещу ПСЖ. Дори не заради това, което прави с фланелката на Манчестър Юнайтед. Това е така, защото той се превърна в образ на борбата срещу детската бедност във Великобритания, докато британското правителство отказа да предоставя храна на уязвимите деца по време на ваканциите.

Рашфорд е един от най-отдадените активисти, що се отнася до кампанията за изхранване на хора с ниски доходи. Самият той многократно е разказвал, че семейството му се е възползвало от тази социална услуга, когато е бил малък.

22-годишният футболист успя да накара местния бизнес и местните органи на управление в Обединеното кралство да направят така, че нито едно дете да не остане гладно, когато училищата затворят.

Семействата с по-ниски доходи получават ваучери в общ размер 120 млн. паунда, за да могат да си осигурят топла храна. Рашфорд успя да събере 20 млн. паунда, за да предотврати края на кампанията. Над 1 млн. деца във Великобритания продължиха да получават помощи и обяд в училище.

За тези негови действия кралица Елизабет II го награди с орден на Британската империя.

През лятото и предвид пандемичната ситуация, в която се намира Великобритания, Рашфорд се изправи и се бори с правителството, за да удължи по време на летните ваканции достъпа до трапезариите за децата, които при затварянето на училищата няма къде да се хранят.

Той постигна този успех и министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън отстъпи. Децата се хранеха през лятото, но разбира се, проблемът не свърши дотук. Краят на годината наближава, а заедно с това предстоят есенните и коледните празници. Общо около дванадесет седмици, в които децата, чиито родители преживяват делкатна ситуация, няма да имат храна на масата.

Рашфорд пусна до политиците петиция, подписана от повече от 300 хиляди души, с молба тези деца да имат гарантиран достъп до училищното меню по време на ваканциите. Повече от 300 депутати отхвърлиха неговото предложение и казаха, че вече има достатъчно помощи, които страната дава на хората в затруднено положение.

Според данните, изложени от самия Рашфорд, във всеки клас на британското училище има 9 от 30 деца, които живеят в бедност.

Ето защо Рашфорд не спря, въпреки категоричното „не“ на правителството.

Играчът на Манчестър Юнайтед си сътрудничи с „Fareshare“, благотворителна мрежа, която помага за облекчаването на бедността във Великобритания, като допринася за събирането на повече средства за хранителните банки.

Така Рашфорд предизвика истинскo цунами в Twitter. Училища, местни фирми и кметства започнаха да обявяват, че ще предлагат храна на онези деца, които се нуждаят от нея. Всичката тази информация може да се намери на страницата на нападателя на Манчестър Юнайтед в Twitter.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ