Шеф на БФС обясни за мярката "60/40"

| БГ футбол


Изпълнителният директор на Българския футболен съюз Борислав Попов даде интервю пред колегите от bTV, в което обясни за мярката "60/40". Както е известно родната централа кандидатства по програмата, която държавата предприе за да подпомогне работодателите у нас заради пандемията от коронавирус. В крайна сметка БФС получи 51 хиляди лева.

Попов обясни, че парите ще бъдат за служителите на БФС, които заради болестта са останали без дейност.

"БФС кандидатства по тази мярка, защото неговата дейност в голямата му част беше преустановена. Тъй като голяма част от служителите на футболния съюз се занимават с организиране, провеждане, администриране, анализиране на футболните прояви в страната от Първа лига до най-ниското ниво, практически останаха без дейност в работното си време. Мярката, предвидена в 55-то постановление, предвижда две възможности: едната е когато дейността е преустановена с акт на държавен орган, както е БФС, а другият случай е когато дейността не е преустановена, но приходите са паднали с 20% за съответния период от миналата година. Ние кандидатстваме по първата хипотеза - преустановена дейност. А ние не броим приходи в момента. Макар че и там може да търсим някакъв вариант, но го оставихме настрана".

Три родни клуба и БФС се възползваха от програмата "60/40"

"Приходи получаваме от телевизионни права и рекламодатели по време на мачовете на националните отбори и от спонсорите. В момента приходите са паднали, тъй като, например, базата не работи, възстановителният център не работи, затворени са тренировъчните игрища и спортната зала. Ние това го оставяме настрана, не кандидатстваме по този механизъм. Утре като дойде някое ново ръководство и ме попита "Г-н Попов, ти като работодател защо не си се възползвал от тази мярка да подпомогнеш федерацията?" аз какво да отговоря? Че не е било морално? Сега иначе трябваше да съкратя примерно съдийската администрация, защото няма мачове. Да им кажа "Момчета, благодаря ви, защото няма мачове и не се знае кога ще има - "Довиждане", и да ги пратя на борсата. Можех да съкратя детско-юношеските структури, защото и там няма мачове. Мярката е в подкрепа на служителите на БФС. Тези пари отиват за заплатите им, не за друго", обясни Попов.

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още