Шеф на ЦСКА към феновете: Имайте търпение към Ганчеви

Спортният директор на ЦСКА Кристиано Джарета даде специално интервю за Дарик радио и dsport.bg, в което говори за ситуацията в "червения" клуб. Италианският специалист разкрива за работата на ръководството и нужното търпение, което трябва да имат феновете на ЦСКА към треньора Милош Крушчич.

Преди броени часове бе изтеглен жребият за 1/2-финалите за Купата на България и ЦСКА ще се изправи отново срещу Ботев Пловдив, както бе миналата година. Какви са първите емоциите и мисли след жребия?

Първото нещо, което изниква в главата ми е миналогидишният сблъсък. Помните как завърши 1/2-финалът и сега е едно лошо няпомняне за всички нас в клуба, защото ние водехме броени минути преди края и ни вкараха. Сега незабавно трябва да го загърбим в миналото. Сега имаме втори шанс, ще направим всичко възможно да го грабнем и да продължим напред.

Време ли е за реванш и миналогидишният или сегашният Ботев Пловдив е по-силен?

Трудно е да се каже, защото когато един отбор е по-слаб или по-добър, не винаги е въпрос само на игрово поведение, а и на психологическо състояние. Затова е важно в какво състояние ще влязат в полуфинала, което важи и за нашия отбор. Моят опит ми е показал във времето, че психологическата настройка прави разликата. 

Разликата до Лудогорец в първенството е 9 точки и шампионите имат мач по-малко. Това означава ли, че Купата е единствената алтернатива за трофей пред ЦСКА?

Според мен изоставането е твърде голямо. Почти невъзможно е да се навакса разликата, но ние трябва да се борим във всеки мач, за да вземем максимален брой точки и ще видим в края на сезона. Трябва да продължим. Затова първо - трябва да вземем колкото се може повече победи до края на сезона и второ - да се възползваме от шанса си за Купата на България. Това са ни най-важните цели.

През последните седмици се зароди известно напрежение и конфликти между феновете и треньора на ЦСКА Милош Крушчич. Коя страна заемате ръководството на отбора?

Много е просто. Аз казвам едно и също от самото начало, когато бе назначен Крушчич. Ние работим професионално, а аз имам богат опит като спортен директор зад гърба си. Аз винаги ще го подкрепям с пълна сила, защото това ми е работата и правило. Затова вярвам на Милош, който е млад треньор, получил своя шанс в ЦСКА, а ЦСКА не е кой да е отбор и е велик клуб. Нормално е чувства напрежение, но той има потенциал и качества, с които да се справи и да вдигне отбора. Според мен е доста грешно да не се подкрепя настоящия наставник. Ние му вярваме и ви казвам честно, че има разочарование за отношението на част от феновете към Крушчич. В един от мачовете имаше банер срещу семейство Ганчеви, което също ме разочарова. На първо място Ганчеви са сериозни хора, които имат финансите и ресурсите да издържат клуба, което в модерния футбол е трудно. Имат страхотен проект, който обаче изисква време. Разбирам позицията на феновете, но те трябва да бъдат спокойни, приканвам ги да имат търпение, защото семейство Ганчеви най-много искат ЦСКА да бъде на челните места, но това изисква време. Те имат капацитета и знанията да правят печеливш футбол. В миналото са го доказвали, например в Литекс Ловеч. Били са шампиони, затова всички трябва да бъдем търпеливи. Имаме потенциала да изведем клуба до успехите в близко бъдеще. Феновете трябва да бъдат сигурни, че ние сме отдадени напълно на клуба и правим всичко възможно да направим отборът по-силен днес, утре и в бъдеще. Целта пред Крушчич е ясна и проста. Да подобрява постоянно ЦСКА и да бъде на максимално високо място клубът.

Бихте ли издали от кухнята на ЦСКА какво си казахте вие, Дани Ганчев и Стойчо Стоилов с играчите и треньора след загубата от Царско село за първенството?

Няма как да ви кажа какво се говори след срещата с Царско село.Това се неща, които не можем да споделим с медиите и трябва да си останем в съблекалнята на тима. Ще бъде много непрофесионално ако ви издам разговора, речта на някого или реакциите на друг

Много от феновете се чудят какво става с играчите, които са с изтичащ договор като Рубен Пинто, Едвин Джеси и други?

Не е моментът да говорим за всеки поотделно и те го знаят. Те трябва да си заслужат договорите, защото играят за най-големия клуб в България и на първо място те трябва да бъдат горди от този факт. Сега трябва да се съсредоточат върху следващия мач и да го споделят. Денис Давидов си тренира нормално с отбора. Той е много млад, роден през 1995 година и има страхотен потенциал. Трябва да види какво изисква треньора от него и да има постоянност в неговата подготовка и така ще започне да играе за първия тим. Крушчич говори с всеки от тима всеки ден и той не е глупав, избира винаги най-добрите в стартовите 11. Щом Давидов не е в титулярите, значи треньорът изисква повече от него и трябва да работи.

Как се отразява епидемията коронавирус на отбора?

За щастие, все още епидемията не е обхвала сериозно България и всеки се надява да не се стигне до по-сериозно положение. Футболистите си говорят по между си за коронавируса, което е нормално. Светът е в сериозно положение и обстоятелствата са драматични. Напълно подкрепям рестрикциите от БФС за затворените врата. Мерките трябва да бъдат сериозни срещу коронавируса, защото например в Италия, ние подценихме заразата и затова има хиляди болни, което е сериозен проблем. Трябва да спазваме всички ограничения, включително за футболистит,  феновете и всички хора. Нека следваме всички препоръки като миене на ръце периодично и всички други, за да бъдем крачка напред, а не да се заразим. Така че щом федерацията казва да бъдат срещите при закрити врата, трябва да го спазим, защото здравето е по-важно от футбола.

Накрая, ако позвилите личен въпрос. Как се отразява на един италианец коронавируса, тъй като Италия е най-засегнатия регион в Европа? Поддържатели контакт с вашите близки и сънародници?

Разбира се, винаги сме в контакт с моите познати. Моментната ситуация е тежка не само в Италия, за съжаление. Само за последната нощ, в Италия имаме над 170 смъртни случая. Затова призовавам всички хора да бъдат предпазливи. Сега всички в Италия са под карантина в домовете си и никой не може да излиза. Всички трябва да спазват строга дисциплина, за да може да бъде намерено лекарство в близките седмици.

Прочетете още