Шефът на Australian Open Крейг Тайли заяви, че е „абсолютно уверен“, че турнирът ще стартира следващата седмица независимо от положителния тест на служител, който прекъсна подготвителните надпревари и принуди стотици играчи и официални лица да се карантинират в четвъртък.

Случаят – служител в един от хотелите за тенисисти в Мелбърн, причини още повече хаос преди първия турнир от Шлема за годината, който вече бе отложен с три седмици заради проблемите с коронавируса. Но Тайли сподели, че Australian Open трябва да стартира по план в понеделник, и че няма планове за отмяна на съревнованието. Играта на шестте подговителни турнира в Мелбърн бе преустановена в четвъртък.

„Абсолютно уверени сме, че ще има Australian Open. Планът е да продължим да играем утре по график. Ако трябва да преминем отново през това, ще го направим. Имаме три седмици и половина тенис и ще го проведем по план“, каза той пред журналисти. Инцидентът само демонстрира трудностите пред организирането на подобно мащабно международно спортно събитие по време на пандемията, като организаторите на Токио 2020 също търсят варианти за безопасното провеждане на Игрите в японската столица това лято. Здравните власти настояха, че рискът за играчи и официални лица, които чакат за коронавирусни тестове в четвъртък, е „малък“.

Здравният министър на Виктория Мартин Фоли сподели, че 520-те души, принудени да се изолират и тестват, са обикновени контакти, подчертавайки, че „не сме толкова притеснени за тях“. „Но за да няма непредвидени обстоятелства, ще тестваме всички хора, които има вероятност да са били в контакт със заразеното лице“, коментира той. Всички ще бъдат тествани бързо, като резултатите ще излязат в рамките на 24 часа.

Жребият за Australian Open, който трябваше да се тегли в четвъртък, бе изместен с един ден. 

Гришо хипотетично с два мача в петък, отложиха с ден жребия за Australian Open

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS