Шефът на FIFA и приятел на България предложени за членове на МОК

dsport.bg

Президентът на FIFA Джани Инфантино и президентът на ITF (Международната тенис федерация) Дейвид Хагърти са номинирани от Международния олимпийски комитет за членове на МОК. Изборите ще се проведат на 10 януари 2020 в Лозана, Швейцария.

Очакванията бяха покана за членство да получи и президентът на Международната асоциация по лека атлетика Себастиан Коу, но заради конфликт на интереси такава няма.

Международните федерации по футбол и лека атлетика са без представители в МОК от 2015 година насам след напускането на Сеп Блатер и Ламин Диак. Дълги години членството в МОК за шефовете на двете федерации беше на практика автоматично. Големите скандали с корупция и допинг обаче промениха това.

Поканата към Хагърти пък е голямо признание за глобалния растеж на тениса. Хагърти се счита за голям приятел на България, работи активно с председателя на родната федерация Стефан Цветков и редовно посещава страната ни.

Покана за членство в МОК получи и председателят на Японския олимпийски комитет Ясухиро Ямашита.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още