Шефът на испанския футбол с предложение за драстични промени в Ла Лига: по-малко кръгове, но повече издания на Ел Класико

dsport.bg

Президентът на Кралската испанска футболна федерация Луис Рубиалес хвърли бомба, казвайки, че иска да направи революционна промяна във формата на испанското първенство. Той обяви, че през следващите няколко дни ще отправи покана към президента на Ла Лига Хавиер Тебас, да седнат и да преговарят за реформа на първенстовото, за да стане то по-интересто и вълнуващо. Ако се стигне до промяна, то тя ще бъде с консенсус между двете страни.

Ла Лига принуждава Реал Мадрид да намали заплатите с почти 150 милиона

„Трябва да се движим. Момчетата и момичетата днес са много по-различни от тези преди 30 години“, каза Рубиалес. От заставането си начело на Кралската испанска футболна федерация той не е спрял да променя форматите на различните турнири (Купа на Краля, Суперкупа на Испания, както и по-ниските дивизии, а също и женското първенство). Сега е ред и на Ла Лига, където обаче той не може да действа без съгласието на ръководителите на първенството.

Целта на Рубиалес е да промени формата на лигата, като намали броя на кръговете и така да олекоти календара на тимовете. „Променихме формата на много състезания и резултатът е налице. Необходимо е да се намалят кръговете в календара. Трябва да предложим да има по-малко кръгове, но да са по-зрелищни. Трябва да измислим как да привлечем вниманието на най-малките с емоции. До този момент Ла Лига не бе мобилна. Ще предложим да има някои от мачовете да се играят на неутрален терен. Ще има по-малко кръгове, но те ще генерират повече доходи“.

Ла Лига ще инспектира размяната на Гризман и Саул

Намаляването на броя на мачовете може да се направи по два начина: намаляване на отборите или промяна на форамата. Това вече бе предложено от Рубиалес през февруари в интервю за изданието „El Larguero“, за да се види как ще бъде приета тази идея.

Рубиалес предложи сценарий, който досега категорично бе отхвърлян - мачове на неутрални терени, като места извън Испания, което би увеличило доходите на първенството, както се случи със Суперкупата на Испания.

Случаи на коронавирус в шест от клубовете в Испания

Хавиер Тебас прекара няколко години в опити да реализира провеждането на мачове в Маями, но идеята му не бе приета с мотива, че всички отбори трябва да имат еднакъв брой мачове като гост и като домакин. Именно към подобен сценарий се е насочил и Рубиалес.  

„Можем да проучим ситуацията с Маями. В момента тя не е на дневен ред,  тъй като това би нарушило честната конкуренция, но ще трябва да проучим отново нещата“, заяви по тази тема президентът на футболната федерация на Испания.

Една от идеите на Рубиалес за нов модел на шампионата е т.нар. финална четворка. Тя ще бъде подобна на тази при Суперкупата на страната. При нея ще има две двойки, които ще играят по два мача помежду си на неутрален терен. Освен това сблъсъците за влизане във втора и трета дивизия ще бъдат само в един мач на неутрален терен.

Барса и Меси са се разбрали за новия договор

Освен това, Рубиалес иска първенството да бъде разделено на две фази. Първата ще бъде редовното първенство, а втората ще бъдат плейоф за титлата и за плейоф за изпадане. Този формат бе приложен преди време в Испания, но в крайна сметка не се запази. Освен това, президентът е заявил, че на сезон може да има повече от две издания на Ел Класико. При новия формат те биха могли да са четири – две в редовния шампионат и още две в плейофите.

В същото време, когато той обяви това предложение, от Ла Лига публикуваха изявление, с което отказват подобен проект. „Ла Лига няма да обмисля промяна във формата на първенството във всяка от неговите категории. Настоящият модел постигна успех. Затова една промяна би била безотговорна, а също така би генерирала несигурност относно други спортове и непрофесионалния футбол, за който Ла Лига дава по 125 млн. евро на сезон“, пише в писмото от първенството.

Реал Мадрид вярва, че ще се завърне на ‘’Бернабеу’’ пред поне 40 000

Аргументите на Ла Лига са следните: „През последните години пъвенството постигна много постижения: увеличение на зрителите на стадионите с повече от 20%; експоненциален ръст на телевизионните права, сред които се откроява последното споразумение с „ESPN“ в САЩ, икономическа стабилност, която му позволи да бъде единственото състезание от големите първенство с положителен нетен резултат през първия сезон на COVID-пандемията и т.н“.

В същото време обаче оттам добавят: „От Ла Лига сме готови да водим диалог с RFEF (Кралската испанска футболна федерация) по различни въпроси за подобряване на футбола, като например подобряване на системата ВАР, което вече предложихме преди дни, обща стратегия срещу Европейската Суперлига и т.н.“.

Хавиер Тебас вече каза в социалните мрежи през февруари, че форматът на първенството не трябва да се променя: „Няма да има нито намаляване на клубовете, нито промяна на формата на първенството“.

Намалявавнето на заплатите отново вдига напрежението в Барселона

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още