Президентът на Пари Сен Жермен Насер Ал-Келайфи бе оправдан по обжалване от Швейцарски федерален съд по обвинения в корупция във връзка с приписването на телевизионни права за Световното първенство. Бившият генерален секретар на Международната футболна федерация (ФИФА) Жером Валке също бе оправдан по същите обвинения, но получи 11-месечна условна присъда за подкуп и фалшификация на документи в отделен случай.

Ал-Келайфи, който е и президент на катарската телевизия beIN Media, бе обвинен в това, че е подтикнал Валке да извърши „утежнено престъпно управление“. Валке, който до 2015 беше дясната ръка на бившия президент на ФИФА Сеп Блатер, е изправен пред обвиненията в други две дела корупция с телевизионни права. Французинът е обвинен в искането на трансфер на телевизионните права на Близкия Изток и Северна Африка за излъчване на Световните първенства през 2026 и 2030 на beIN Media, в замяна за „негарантирани облаги“.

Според наказателното преследване, случаят е свързан със среща през октомври, 2013 във френските офиси на beIN, когато Ал-Келайфи обещал да купи вила в Сардиния за 5 млн. евро, осигурявайки ексклузивното й ползване на Валке. Ал-Келайфи след това трябвало да даде собствеността на французина две години по-късно при определени условия. Президентът на ПСЖ отрича да е купил въпросното място или да го е обещавал на Валке.

В замяна, Валке „направил всичко според правомощията си“ да гарантира, че beIN ще се превърне в регионалната телевизия,която предава двете световни първенства – нещо, което се случило на 29 април, 2014, в споразумение, което ФИФА така и не е оспорвала. Валке също така е обвинен в експлоатирането на позицията си във ФИФА между 2013 и 2015, за да повлияе върху награждаването на медийни права за Италия и Гърция за различни световни първенства и други турнири, насрочени между 2018 и 2030 „в опит да услужи на медийни партньори, които предпочитал“ в замяна за плащания от гръцкия бизнесмен Динос Дерис, срещу когото също бяха повдигнати обвинения.

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS