Симеон Христов: Сигурно аз съм виновен, че няма държавно първенство по плажен футбол

В нашия спорт няма нужната организация, за да се развива, каза още треньорът

Добри Атанасов Добри Атанасов

инаха цели 2 години от последното държавно първенство по плажен футбол. Дали предстоят промени в този спорт през тази година, предвид новото ръководство на БФС, ще има ли България представител в шампионската лига и защо националният ни тим падна толкова в ранглистата? Това са теми, по които разговаряхме с треньора на МФК Спартак Вн и бивш селекционер на представителния ни тим Симеон Христов.

"За жалост няма държавно първенство у нас. Може би аз съм виновен за това нещо. Обикновено за повечето неща в плажния футбол или Симеон, или МФК Спартак Вн са виновни. Миналата година имаше един турнир за Купата на БФС, който излъчи представител за Шампионската лига. В случая това е МФК Спартак, но дали това ще се случи, е друга тема".

Запитан как така във футзала имат национална лига, а в плажния нямат държавно първенство, Христов отговори така:

"Не искам да правя някакви паралели, но истаната е такава, че където има хора и организация, има и процес, който върви. Явно в плажния футбол липсва организация и нужните хора, които да направят този процес. След като няма хора, които да имат желание да развиват този спорт, той няма как да върви в някаква посока напред. Вече 2 години няма държавно първенство. Ако и тази няма, ще е трета поред".

На въпроса дали МФК Спартак ще има подкрепа от страна на община и БФС за участие в шампионската лига в Назаре, или клубът ще търси спонсори там, треньорът отговори:

"МФК Спартак винаги си е търсил спонсори сам. А когато сме имали подкрепа от общината или БФС във времето, това е подкрепа. Тя не е основната част от средствата, които са ни необходими за участие в Шампионската лига".

Ще го има ли отново силният международен турнир, станал традиционен във Варна последните години?

"Ще се опитам да бъда тактичен отново, но поразвалихме нещата, типично по нашенски. Да, този тунир го организирахме заедно с Община Варна. Бяхме изградили много добро партньорства 8 години. Всяка година Варна приемаше много сериозни отбори. В момента усилия полага Зоналният съвет да го организира.Общо-взето може и да не се случи, което ще е жалко, тъй като той е важен за нашата подготовка. Това пак ще тежи на съвестта на други хора". 

Запитан какво се случва с националния отбор по плажен футбол и къде се намира той в ранглистата в момента, както и дали представянето му е резултат от липсата на държавно първенство, бившият национален селекционер, под чието ръководство тимът бе постигнал много силни резултати, отговори така:

"В ранглистата в момента сме легнали на дъното и устойчиво стоим там. Всичко, което бяхме постигнали с много лишения и труд, една шепа специалисти занулиха за отрицателно време и с лека ръка го зхвърлиха на бунището. Но всичко, което направихме във времето, те няма как да го махнат, изтрият, заличат. Сега сме на дъното, където преди повече от 10 години започвахме да правим нещо. Типично по български, някои хора решиха, че отстрани като гледаш, е много лесно да правиш нещата. Но така не става. Бързо стигнахме до ситуация, в която нито има национален отбор, нито има следа от тези герои, които се опитаха да яхнат труда на едни момчета, които отделиха страшно много от времето си, за да може България да е разпознаваема на картата".

На въпроса, ако бъде контриран с тезата, че няколко момчета от неговия тим преди време отказаха да играят за националния, бившият селекционер отговори:

"Това е много интересна интепретация, защото футболистите, които отказаха, бяха трима на брой и си имат доводи, поради които са го направили. Да се криеш зад отказа на трима състезатели, при условие, че останалата част ти си ги селектирал, е смешно. И по мое време, когато бях наставник, имаше хора, които отказваха да идват в националния отбор, но никога не съм се оплакал от това". 
 
Чуйте цялото интервю със Симеон Христов в приложения звуков файл.        

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ