Надпреварата по плажен волейбол на тазгодишните Олимпийски игри в Париж (26 юли - 11 август) ще бъде в центъра на вниманието на световната общественост, защото сред състезателите ще бъде осъденият педофил - Стивън ван де Велде (29г.).

Нидерландският състезател спечели право за участие и засега няма намерение да се оттегля от надпреварата въпреки тъмното си минало, заради което лежа една година в затвора. Когато е на 20 години (2014 г.), той се запознава с 14-годишно момиче, което живее в Милтън Кейнс (Англия) чрез Facebook, след което пътува до дома й. Когато се уверил, че наблизо няма други възрастни, той се напил и многократно изнасилил детето в къщата и на близкото езеро. Жертвата на нидерландския спортист се опита да се самоубие няколко пъти с нанасяне на физически наранявания и веднъж с прекомерно количество лекарства, като по това време Ван де Велде се върна в родната си Нидерландия, за да избегне правосъдието, но в крайна сметка беше екстрадиран във Великобритания. , където е осъден по четири обвинения.

Волейболистът се призна за виновен и бе вписан до живот в Регистъра на педофилите на Обединеното кралство, но също така беше осъден на четири години затвор, но беше освободен само след една година и прехвърлен в Нидерландия. Там, за изненада на мнозина, му беше позволено да продължи кариерата си в плажния волейбол. След като напусна затвора, Ван де Велде напълно промени живота си. Насочи се към спорта, стана много успешен и създаде собствено семейство. Женен е за германската състезателка по плажен волейбол Ким Беренс, с която имат дете.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS