Албания е в група B заедно с Хърватия, Италия и Испания. Албанците откриват Европейското първенство в събота от 22:00 часа с мача срещу Италия на “Вестфаленщадион” в Дортмунд.

Това ще бъде второ участие на Албания в континенталната надпревара (дебютът беше във Франция през 2016 г.), а футболната еуфория тресе страната. Очаква се около 50 000 албанци, повечето от които живеят в Германия, да проследят мача с Италия, а националният отбор предизвика истински политически скандал в Албания, пише испанският “AS”.

А именно албанският парламент промени радикално плана си за работа заради Европейското първенство, така че повечето от 140-те депутати от парламента ще пътуват за Дортмунд. Тамошните медии пишат, че заради този мач редовното и планирано заседание на парламента няма да се проведе днес.

То се измества за другата седмица – за сряда, за да имат достатъчно време за пътуването депутатите, които ще заминат за Германия. Проблемът нямаше да е толкова голям, ако беше само първия мач. Скандалът възникна, тъй като огромното мнозинство от депутатите ще седят в следващите два мача от групата срещу Хърватия в Хамбург на 19 юни и Испания в Дюселдорф на 24 юни. Заради това през този период няма да има редовни пленарни заседания на парламента, което предизвика гнева на опозицията.

Лидерът на Демократическата партия Газмент Барди поиска от мнозинството, председателствано от премиера Еди Рама, да изясни това „нарушение на разпоредбите“.

„Вие решихте да се отнасяте към парламента като към свой личен магазин. Вие като председател ще трябва да дадете на гражданите убедителна причина защо сесията е преместена от четвъртък за следващата сряда. Това е ваша отговорност, защото взехте това решение без консултация с опозицията, ако пътуването до Европейското първенство наистина е истинската причина, то това е срамен акт и ние се дистанцираме“, каза Барди.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS