Отборът на „ToDay Hydrocres“ от словашкия град Прешов спечели големия трофей във финалния етап от най-мащабната верига от турнири по минифутбол в Европа това лято. Под мотото „Грабни Купата“ рекордните 36 състава (20 от които от 16 от чужбина) участваха в надпреварата, състояла се в европейския курорт на спорта Албена. Сред гостуващите тимове бяха представители на фенклубовете на нидерландския „Витез“ и унгарския „Ференцварош“, на Асоциацията на италианските футболни рефери, също така тимове от Португалия, Словения, Турция, Словакия, Румъния и др. Всичко това превърна турнира в едно миниевропейско първенство по аматьорски футбол.

Специален поздравителен адрес към участниците отправи Мария Габриел, европейският комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и спорта пожела успех на отборите като изтъкна значението на подобни спортни празници за активния и здравословен начин на живот на европейските граждани. На откриването и тегленето на жребия Маргита Тодорова – директор „Експлоатация, маркетинг и продажби“ и Анатоли Илиев – председател на Организационния комитет и на „Асоциация спорт в свободното време“ отправиха топли думи и приветстваха участниците с „Добре дошли!“ в черноморската перла.

В продължение на три дни отборите се състезаваха разделени в осем групи по 4 тима, в много от мачовете страстите се „нажежаваха до червено“. Още преди директните елиминации стана ясно, че българските състави са най-добре подготвени, вероятно заради преминалите през осем наши градове квалификации, като за осминафиналите се класираха само два чужди отбора – нидерландски и словашки, а във полуфиналите влязоха три тима жот българската столица.

Във оспорвания финал, пред мощна своя агитка, словаците от „ToDay Hydrocres“ надиграха трудно състава на софийския „DXC Technology“ след попадения на Томаш Миклош и Рудолф Белиш. В мача за бронза „ЛевИнс“ победи „Северозапад Амиго“ с 3:0.

За най-добър вратар бе провъзгласен Христо Павлов от „Северозапад Амиго“, най-полезен играч е Юрай Кухайдик от шампионите, за феърплей бяха наградени двата фенклуба на „Ференцварош“ – „Грийн Флагс“ и „Грийн Игълс“, а за най-прецизни рефери единодушно бяха определени Донка Желева и Гергана Видева. Големият трофей бе връчен в ръцете на шампионите от Анатоли Илиев, а призьорите бяха отличени още от Денис Тахиров от Албена АД, Гюнер Четин – кмет на турския град Чорлу и от представителите на организаторите Евгени Геров, Стефан Йорданов и Кристияна Казанджиева, които поздравиха наградените и благодариха на всички участници.

Поредицата от надпревари по минифутбол „Грабни Купата“ стартира през април в Стара Загора, след това премина през Пазарджик, Сандански, Горна Оряховица, Монтана, София, Варна и Албена. Финалистите във всеки град си осигуряваха участие в завършилия сега международен заключителен турнир. Сред партньорите на организаторите от „Асоциация спорт в свободното време“ в осъществяването на проекта по програма Еразъм + на Европейския съюз бяха Европейската мрежа за развитие на футбола, Европейската федерация по минифутбол и др. През последните 4 дни домакините от курортен комплекс „Албена“ предложиха отлични условия на футболистите, които бяха впечатлени от организацията и качествените терени .

Наред с чисто състезателния характер на проявата, програмата предвиждаше съпътстващи активности, като Конференция за „Ролята на фенклубовете в борбата срещу насилието“, дискусия на тема „Как да избегнем агресията на терена“ и др. На специална „Зелена вечер“ участниците опитаха от екологичните продукти, собствена продукция на домакините от Албена.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS