Собствениците на Уулвърхемптън са на път да изгубят над 1 милиард паунда след фалита на туристическата компания “Томас Кук”. Китайският конгломерат “Фосун Интърнешънъл” беше най-големият акционер, притежаващ 18% от туристическия оператор, който се разпадна този понеделник. Източници с познания за компанията разкриха пред британските медии, че дялът ѝ в един етап е бил оценен на повече от 1 милиард паунда, след като са започнали да купуват акции през 2015 г.

Акциите в “Томас Кук” се сринаха от пика, достигнал 1,50 паунда през май 2018 г. до няколко пенса, преди ваканционната компания да бъде обявена в несъстоятелност с дългове от 1,7 милиарда паунда. “Вълците” настояха, че загубите на “Фосун Интърнешънъл” няма да окажат влияние върху управлението на клуба, който процъфтява откакто китайската компания закупи клуба преди три години, под председателството на китайския милиардер Гуо Гуанчан.

По-рано този месец стана ясно, че “Фосун Интърнешънъл” търси инвестиции в отбора и са готови да продадат до 20% от клуба. “Фосун Интърнешънъл” са в състояние да се справят, въпреки фалита на “Томас Кук”, като богатството на Гуанчан се равнява на над 5 млрд. паунда. Той оценява клуба на стойност 350 млн. паунда, което е огромно увеличение на 45 млн. паунда, които плати, когато тима бе в Чемпиънши преди три години.

“Фосун Интърнешънъл” се беше опитал да състави спасителен пакет за “Томас Кук”, който, ако бъде приет, би увеличил загубите на китайската фирма. Тя се съгласи да вложи допълнителни 450 млн. паунда миналия месец, но се оттегли, след като дълговете на “Томас Кук” нараснаха. Собствеността на “Фосун Интърнешънъл” и близките отношения с футболния агент Жорже Мендеш трансформираха “вълците” от борещи се в Чемпиъншип, до претенденти за място в Шампионска лига. Под ръководството на Нуно Еспирито Санто Уулвс завърши първи в Чемпиъншип, стигна до полуфинал в ФА Къп и завърши на седмо място във Висшата лига – най-доброто постижение на клуба от 1980 година насам.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS