Британският милиардер Джо Люис е обвинен в предоставяне на поверителна корпоративна информация на свои романтични партньорки, бизнес съдружници, служители и близки приятели, съобщава прокуратурата в САЩ. Собственикът на английския футболен клуб Тотнъм е заподозрян, че е използвал участието си в различни компании, за да изнася тайни и да търгува с тях.

Люис и Даниел Леви притежават близо 85% от акциите на Тотнъм, като вторият ръководи пряко клуба от Висшата лига.

"Той е заподозрян, че е използвал вътрешна информация, за да възнаграждава (финансово) свои служители, приятели и любовници. Това е измама и е против законите", заяви американският адвокат Деймиън Уилямс, цитиран от агенция АП.

Представителят на бизнесмена Дейвид М. Зорноу каза, че в момента се намира в САЩ, "за да отговори на тези грешни обвинения".

Компанията "Форбс" оценява финансовото състояние на Люис в размер на 6.1 милиарда долара. 86-годишният бизнесмен инвестира в широк спектър от компании, вариращи от управление на недвижимо имущество до биотехнологии, енергетика и спорт. Той се сдоби с контролния пакет акции в Тотнъм през 2001.

Управляваната от Люис "Тависток Груп" има дялове в над 200 компании от цял свят, както се твърди на нейния уебсайт. Британецът има преки бизнес връзки със знаменитости като музиканта Джъстин Тимбърлейк и голфърите Тайгър Уудс и Ърни Елс, с които той построи крайбрежен резорт в Бахамите, открит през 2010.

Според обвинението, Люис се е възползвал от позициите си в борда на директорите в няколко компании, за да изнася секретна информация между 2019 и 2021. Той я е предавал на избрани лично от него получатели и ги е насърчавал да инвестират с цел огромни печалби. Той дори е превел заем от 500 хиляди долара на пилотите на личния си самолет, за да се сдобият с дял в компания за производство на лекарства за рак, за която е знаел, че е получила окуражаващи резултати от клиничен тест. Този тест все още не е бил публично достояние.

Люис е дал идентичен съвет също на две свои любовници, на личен асистент и на партньор по покер. След като компанията обяви резултатите от клиничните тестове, нейните акции скочиха със 17% в рамките на един ден. Всички познати на Люис са продали своите дялове с огромни печалби скоро след това. Първите двама дори са върнали заемите от бизнесмена по негово настояване.

В обвинението не се споменава футболен клуб Тотнъм, за който Люис и Леви построиха стадион за над 1 милиард долара. Той приема не само мачове от Висшата лига и европейските турнири, а и от Националната футболна лига на САЩ (НФЛ).

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS