София с титлата ’’Световна столица на спорта‘’ за 2024

dsport.bg

С писмо от 19 април 2021 г. Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES Europe уведомява, че е отличила София с титлата „Световна столица на спорта“ през 2024 г. Одобрението се базира на иновативността и добрите практики, въведени от София като „Европейска столица на спорта“.

Новината бе съобщена днес лично от кмета на Столична Община Йорданка Фандъкова и от Елен Герджиков – председател на Столичен общински съвет и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“. На събитието в Информационния център на инициативата присъстваха още легендарните олимпийци Йордан Йовчев и Евгения Раданова, спортните таланти Йоана Илиева и Катрин Маноилова – лица на инициативата през последните години и др. Изтъкнатите ни шампиони подкрепиха градската управа в приемането на званието като естествено продължение и надграждане на стореното през последните 6 години за активния и здравословен начин на живот

„София проведе една от най-успешните кампании като „Европейска столица на спорта“, което беше високо оценено от всички европейски държави. Като израз на тази оценка ACES Europe обяви безпрецедентно София за постоянен носител на тази титла. Със своите многобройни спортни прояви Фондацията увлече множество други български градове в голямото семейство на определените за градове на спорта. Активните занимания със спорт са сред най-важните дейности на съвременния човек, те му предоставят възможност за подобряване начина на живот и за преодоляване на последствията от световната пандемия. Титлата „Световна столица на спорта“ е особено престижна и дава на града-носител нов имидж и перспектива. София е заслужила да бъде номинирана заради високите й постижения в областта на спорта и бихме приветствали кандидатурата на града за „Световна столица на спорта през 2024 г.“ твърдят ръководителите на ACES EUROPE.

Писмото припомня, че титлата „Световен град на спорта“ бе въведена от ACES Europe в сътрудничество с ЮНЕСКО. Дебютно през 2019 г. бе отличен Абу Даби, за периода 2020-2021 г. званието e в Гуадалахара, а за 2022 г. ще бъде в Мадрид.

В краткото си изказване Йорданка Фандъкова изтъкна кое ни дава основание да приемем номинацията за „Световна столица на спорта“:

- През последните 6 години София разви мащабна и разностранна дейност като „Европейска столица на спорта“. Особено активна бе тя в организирането на събития за всички възрастови и социални групи – от детските градини, през учащи, социално слаби, бежанци и хора в риск, военизирани, до хората от третата възраст. В това отношение градът е първенец в Европа, а екипът придоби безценен опит в своята мащабна дейност.

- София увлече 10 български градове, които получиха престижния приз „Европейски град на спорта“: Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Варна, Пазарджик, Банско, Сандански и Горна Оряховица бяха обявени през различните години за европейски градове на спорта, а Албена стана първият в историята „Курорт на спорта“.

- Българската столица създаде и първа въведе модел за провеждане на спортни прояви в обстановка на стриктни здравни мерки с две събития през юни 2020.

- Година по-рано София стана домакин на първата в историята своеобразна Олимпиада на новите градски спортове със събралата над 800 участници от 12 държави „Ърбан зона спорт 2019“. Успоредно с 8-дневните състезания в 20 дисциплини, Фондацията организира първата Международна конференция на тема „Новите ърбан спортове – развитие, тенденции, бъдеще“. Това бе историческо събитие за все по-популярните градски състезания.

- София бе първата сред 20-те досегашни европейски столици на спорта, която реализира специален проект свързващ спорта с културата, образованието и изкуството. Организирани бяха 18 фотоизложби, 8 кинофестивала, образователни инициативи. Фондацията инициира и финансира направата на 4 документални филма за Витоша и подпомогна издаването на ценни книжни издания и справочници за града и планината.

- В последните две години се разрасна социалната ангажираност на Фондацията чрез организиране на нови форми и активности за предоставяне на повече възможности за спортуване на хората със специални потребности и на децата в риск. Стана традиция дейностите по този приоритет да се удвояват всяка година като брой събития и обхванати участници.

- Подпомагат се детско-юношеските школи на територията на Общината. Успоредно с инициатива „София – евростолица на спорта“ беше инициирана, стартирана и надградена Програмата за директно финансиране на клубовете, която удвои параметрите на предоставяните за спортуване на децата средства.

- През последните 6-7 години бяха обновени и изцяло реконструирани с помощта на държавата основните и най-популярни големи спортни зали на града: Асикс Арена, Зала София, Зимния дворец и др. Засилва се интересът на бизнеса към инвестиции в спортни обекти, пример за това е новата волейболна зала.

- С помощта на Общината и Фондацията, София затвърди реномето си на перфектен домакин на големи спортни състезания. Всяка година градът е удостоен с честта да приема участници в световни и европейски първенства и купи в най-обичаните от българите спортове. Това е стимул за федерациите, за българските участници и за приятелите на спорта. През 2021 г. София е домакин на 10 световни и европейски първенства и турнири.

- Безценен е и опитът, придобит от екипа на „София – европейска столица на спорта“, утвърдил се като отличен организатор и ценен помощник на всички, които работят в областта на масовия спорт и любимите на младежите градски дисциплини.

- В последните две години Фондация „София – европейска столица на спорта“ преструктурира значителен човешки, логистичен и финансов ресурс към рехабилитацията на туристическата инфраструктура на Витоша. Дейностите в планината се реализират съобразно общата Програма и сключеното на 9 юни 2020 г. Споразумение с Природен парк „Витоша“ и предстоящо Споразумение с Югозападно държавно предприятие за изпълнението на конкретни задания по подробно описан план. Под ръководството на Фондацията работни групи търсят непрекъснато възможности за подобряване условията за спорт и рекреация в Природен парк Витоша, заяви Фандъкова, като уточни, че след възложено обследване вече става възможно възстановяването на Княжевския и Драгалевския лифтове. „Витоша е един от приоритетите ни за 2024 година,“ каза още Фандъкова.

„Приемаме титлата „Световна столица на спорта“: стимул, продължение и надграждане“, заяви Елен Герджиков. „Причината да бъдем одобрени от ACES Europe и номинацията за „Световна столица на спорта“ през 2024 г. е, че не спряхме след 2018 годинА в развитието на масовия спорт. Приоритет са спортната инфраструктура и правилата за нейното изграждане и ползване, финансирането на детско-юношеските школи и собствената богата програма от събития, които всяка година са над 100,“ заяви още Герджиков.

Зам.-председателят на "София - европейска столица на спорта" Анатоли Илиев даде повече подробности за проекта „Световна столица на спорта“, какви са възможностите и отговорностите, които води след себе си титлата. „Едно от най-мащабните спортни събития в София – 100-километровата Обиколка на Витоша, ще отбележи точно през 2024 г. 40-годишен юбилей,“ каза още Илиев.

Подкрепа към новото предизвикателство и благодарност към Столична община изказаха олимпийските медалисти Евгения Раданова и Йордан Йовчев, които застанаха зад инициативата още по време на кандидатстването за „Европейска столица на спорта“ през 2014 г. "Новината е страхотна," оцени Йовчев, като изтъкна значението на построените напоследък много квартални фитнес площадки и даде подробности за предстоящата Световна купа по паркур, която предстои в началото на септември в София.

Изтъкнато бе, че определянето на София за „Световна столица на спорта“ е естествено продължение и надграждане на всички иновации и добри практики, създадени и развити по време на инициатива „Европейска столица на спорта“. Титлата ще е мощен стимул, като ще позволи на столичани и гражданите на града и в бъдеще да имат своите многобройни и разнообразни възможности за спорт и активен начин на живот. Животът доказа, че масовият спорт и физическата активност са първото и най-ефективно средство, за възстановяване на нормалния начин на живот след края на пандемията. Спортните занимания ще са мощен антишок за преодоляване последиците от социалната изолация, принудила човечеството да си остане по къщите в продължение на месеци.   

Инициативата „Европейска столица на спорта“ увлече стотици хиляди в последните 7 години. Тя не е свързана с някое конкретно събитие и с точно определена дата. Това е проект, който следва непрекъснато да предоставя на хората повече избор и възможности за спортуване, за здравословен начин на живот. Целта е градът да става все по-модерен, приветлив и спортен, а всички опции като събития и обекти да бъдат в полза на столичани и гостите на София.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още